A kormány szigorít a gyermekvédelmi törvényen

2023.10.09. 18:52
„A többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban” – hamarosan kijavítják a vesszőhibát a kormányrendeletben, amelyre hivatkozva 12 millió forint büntetést kapott az egyik legnagyobb magyarországi könyvesbolthálózat – közölte az Igazságügyi Minisztérium.

Az RTL Híradónak azt nem nem árulta el a minisztérium, hogy a vesszőhiba  ellenére érvényes-e büntetés. A Líra szerint nem, ezért bírósághoz fordultak. Vesszőhiba miatt a jogszabályból idézett mondat ugyanis azt jelenti, hogy csak azokat a termékeket kell zárt csomagolásba helyezni, amiket elkülönítve értékesítenek. 

Én magam is vagy tízszer elolvastam ezt a jogszabályt két év alatt. Sokszor kellett vele foglalkozni. A jogász kétszáztízszer, aztán egy szerkesztő kolléga, akinek pontosan ez a dolga, ő rögtön észrevette

– mondta Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója, hozzátéve, hogy az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbá váltak az ellenőrzések a könyvesboltokban.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint nekik csak egyetlen elvárásuk van. „A törvényeket be kell tartani” – mondta, amikor még nem tudott a hibás jogszabályról.  Az Igazságügyi Minisztérium szerint az érintett előírást az őszi ülésszakban egyértelműsítik. A kormány a gyermekvédelmi törvény szigorítására készül, a részletek nem láttak napvilágot.