Három büntetőeljárás is folyamatban van tankerületi vezetők ellen

2023.10.09. 13:03
Három büntetőeljárás is folyamatban van tankerületi vezetők ellen sikkasztás, illetve vesztegetés miatt – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válaszából, amelyet két momentumos képviselő kezdeményezett.

Tompos László és Tóth Endre, a Momentum képviselői írásban fordultak Polt Péter legfőbb ügyészhez. A benyújtott kérdésükben többek között arra voltak kíváncsiak, hogy van-e vagy 2023. május 11-ét követően volt-e folyamatban büntetőeljárás valamely tankerületi igazgatóval szemben.

Azt is megkérdezték a legfőbb ügyésztől, hogy amennyiben folyik eljárás, az melyik tankerületet érinti, illetve hogy milyen feltételezett bűncselekmény elkövetésével kapcsolatos az ügy.

A képviselők továbbá arra is szerettek volna választ kapni, hogy az üggyel kapcsolatban történt-e tanúkihallgatás.

Polt Péter írásbeli válaszában azt írta, az ügyészség rendelkezésére álló nyilvántartás szerint tankerületi igazgatót érintően sikkasztás miatt a Dunakeszi Rendőrkapitányságon, gazdasági vesztegetés miatt a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon, valamint hivatali vesztegetés miatt van folyamatban büntetőeljárás.

Mindhárom ügy felderítési szakban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

Mint írta, a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezései értelmében a nyomozás felderítési szakaszában az ügyészségnek csupán felügyeleti jogköre van, az irányítási jogok a vizsgálati szakban, a gyanúsított kihallgatását követően illetik meg.

A felderítés szakaszára vonatkozó adatok tekintetében a tájékoztatás a nyomozó hatóság irányítását ellátó személy jogkörébe tartozik – olvasható a legfőbb ügyész válaszában.