Debrecen polgármestere kéréssel fordult a kormányhoz az akkumulátorgyárak miatt

2023.10.10. 10:37
A szeptemberben megjelent veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján amennyiben a szennyező és jogszabályellenesen működő gyár szerződést köt az illetékes hatósággal, és vállalja, hogy megszünteti a jogellenes szabálysértéseket, akkor teljesítési határidőn belül nem szankcionálható, így nem lehet a működési engedélyét sem felfüggeszteni. Papp László, Debrecen polgármestere most arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a rendeletet.

A városvezető a hivatalos Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben azt írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy

olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést.

Ezért most felkérte a magyar kormányt, hogy vonja vissza a rendeletet. Bejegyzésében úgy fogalmazott, fontosnak tartja a Dunaferr megmentését célzó törekvést, de ez nem járhat együtt azzal, hogy „bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól”. Különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátorgyárakra – tette hozzá.

„Olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel. Debrecen polgárainak biztonsága nem szerződés kérdése. Ez megkerülhetetlen kötelességünk” – írta a polgármester.

Alkotmánybírósági ügy lehet a rendeletből

Mint megírtuk, az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul, mert közleményük szerint „a kormány véglegesen megsemmisítette a környezetvédelem intézményrendszerét Magyarországon”. Kifejtették, hogy

a megjelent veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján amennyiben a szennyező és jogszabályellenesen működő gyár szerződést köt az illetékes hatósággal, és vállalja, hogy megszünteti a jogellenes szabálysértéseket, akkor teljesítési határidőn belül nem szankcionálható, így nem lehet működési engedélyét sem felfüggeszteni.

A párt azonnal az Alkotmánybírósághoz fordul, mert úgy látják, hogy „a kormány teljes egészében megszüntette a már amúgy is véglegesen felpuhított és ellehetetlenített környezetvédelmi intézményrendszer utolsó darabjait is, és hitet tett a magyar emberek egészsége helyett a szennyező multik profitjának oltárán”.