Az öbölbeli arab államok külügyminisztereivel tárgyalt Szijjártó Péter

2023.10.10. 09:49
Történelmi jelentősége van az Európai Unió (EU) és az öbölbeli arab államok keddi külügyminiszteri tanácskozásának, ugyanis szombat óta egy újabb jelentős regionális konfliktus ad okot aggodalomra – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden.

Az Ománban tartózkodó Szijjártó Péter bejegyzésében reményét fejezte ki, hogy ezúttal „minden európai szereplő őszinte és tiszteletteljes hangot fog megütni és nem kritizálásra és kioktatásra fogja használni a keddi alkalmat”.

A miniszter azt írta: a tanácskozás előtt arab kollégáival kétoldalú megbeszéléseket is folytatott. Elsőként a tanácskozás házigazdájával, Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidival, Omán külügyminiszterével, aki már sokat tett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért azzal, hogy döntést hozott nagykövetség létesítéséről Budapesten. Az ideiglenes ügyvivő már meg is érkezett.

Hozzátette, hogy tárgyalásuk középpontjában az energetikai együttműködés állt.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország elkötelezett a fenntartható és környezetbarát energiafelhasználás megteremtése mellett, ugyanakkor a kormány azt is világossá tette, hogy ezt „ész nélkül" nem lehet csinálni, lépésről lépésre kell haladni, hogy „közben ne romboljuk le gazdaságunk versenyképességét”.

A zöldhidrogénnel kapcsolatos fejlesztések minderre jó lehetőséget kínálnak.

„Omán a zöldhidrogén-fejlesztés egyik globális éllovasa, így nagy siker, hogy a kedden aláírt megállapodás alapján Magyarország lett Omán első közép-európai partnere a zöldhidrogénnel kapcsolatos kutatásban és fejlesztésben” – írta a külgazdasági és külügyminiszter.