Homokot tömtek osztálytársuk szájába a fiatalkorúak, elítélték őket

2023.10.11. 14:22
Kavicsot, homokot és füvet etetettek osztálytársukkal a fiatalkorúak, a miskolci törvényszék előkészítő ülésen ítélte el őket. A fiataloknak a próbára bocsátás és pártfogói felügyelet mellett csoportos foglalkozásokon is részt kell venniük.

A Miskolci Törvényszék előkészítő ülésen elítélte azt a két fiatalkorút, akik egy kiskorú fiú osztálytársuk szájába füvet, homokot és kavicsot tömtek – közölte az MTI.

Homa-Hajdu Eszter elmondta, hogy a két fiatalkorú vádlott tavaly márciusban egy borsodi kistelepülés iskolájának udvarán leteperte, a földre fektette, majd kaviccsal, homokkal és fűvel tömte be a kiskorú sértett fiú száját. Miután a fiú ezeket le is nyelte, elengedték, majd távoztak a helyszínről.

Senkinek nem mondta el mit tettek vele

A gyermek a vele történtekről senkinek nem számolt be, azonban a következő napokban egyre rosszabbul érezte magát, így szülei orvoshoz vitték. Végül kórházba került, ahol megműtötték. A lenyelt idegen anyag a szervezetében bélelzáródást okozott, így a gyermek közvetlenül életveszélyes állapotba került– írták. 

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Őket a törvényszék társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében találta bűnösnek. Mindkettejüket 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta, valamint a próbaidő alatti pártfogó felügyeletüket rendelte el. 

Emellett a törvényszék külön magatartási szabályként fogalmazta meg a elkövetők számára, hogy vegyenek részt a pártfogó felügyelői szolgálat által szervezett csoportos, illetve a pártfogó felügyelő által felkínált egyéb foglalkozásokon.

A közlemény szerint a bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak beismerő vallomását, megbánó magatartását és azt, hogy őket a következmény tekintetében gondatlanság terheli.

Továbbá a bíróság azt is enyhítő körülményként értékelte, hogy amennyiben a cselekményt követően a sértett azonnali szakszerű orvosi segítséget kap, úgy a közvetlenül életveszélyes állapot, műtéti beavatkozással valószínűleg elkerülhető lett volna.

A törvényszék ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a társtettesi elkövetést és a sértett számára okozott pszichés megterhelést, valamint azt, hogy a cselekmény következtében a sértett hosszabb időtartamú gyógykezelésre szorult

– közölték. 

Az ítélet jogerős.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport