Itt van, kiket indít Vona Gábor pártja a 2024-es EP-választáson

376926862 906600850824181 7469382827996481756 n
2023.10.11. 12:44
Vona Gábor elnök és Pekárné Farkas Emese alelnök lesz a Második Reformkor (2RK) európai parlamenti listáján az első két jelölt.

A szerdai sajtótájékoztatón Vona Gábor elmondta, hogy ha mandátumot szereznek a választáson, akkor azt nem veszi át, az országos kampányt fogja vezetni, de Pekárné Farkas Emese kapja majd meg a képviselői helyet. A párt többi jelöltjét később jelentik be.

Pekárné Farkas Emese hangsúlyozta: Magyarországnak az európai szövetségi rendszerben, az EU-ban és a NATO-ban van a helye, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lehet kritikus álláspontot is megfogalmazni, ugyanakkor a kritikáknak megalapozottaknak kell lenniük, és a közös jövő szempontjából relevánsaknak.

Vona Gábor kiemelte, hogy 2024-től mindenképpen egy új Európa alapjait kell majd lerakni, de van belpolitikai jelentősége is a választásnak: 2024 korszakváltás lesz, le fog tisztulni a magyar politikai tabló is, kiderül majd, melyek azok az erők, amelyek folytathatják a munkát. A 2RK számára az a választás tétje, hogy lehet-e alternatívát felvázolni a NER-rel szemben.

A pártelnök továbbá hozzátette, hogy elindult a párt országjárása, minden héten két megyeszékhelyet keresnek fel, legközelebb Tatabányát és Kecskemétet. Megalakult a párt Szintézis nevű ifjúsági mozgalma is.

Már több ellenzéki pártnak is bemutatkoztak

Szeptember elején, a Facebook-oldalán egy videóban jelentette be az egykori Jobbik-elnök, Vona Gábor, hogy Második Reformkor néven pártot alapított, és a 2018-as visszavonulása után visszatér a politikába. Hangsúlyozta: nem ideológiák, nem oldalak, hanem egy politikai szemlélet mentén gondolkodnak, és ezt reformkoriságnak hívják.

A párt zászlóbontó kongresszusán Vona Gábor azt mondta: nem a visszatérése a fontos, hanem az, hogy egy új politikai alternatíva született. A 2RK ügyek mentén tervez politizálni: fiatalok életkezdése, egészségügyi prevenció, óvodai ellátás, családi vállalkozások, munkavállalói jogok, online népszavazás, pártmentes önkormányzatiság, herbál elleni harc, élelmiszer-ellátás és mezőgazdaság.

Arról is beszélt, hogy ha az ügyeik mentén vagy az ügyeik érdekében együtt kell működniük pártokkal, akkor azt megteszik, legyen szó a DK-ról vagy akár a Fideszről, de senkivel sem lépnek politikai szövetségre. Egy kampány keretében levélben keresték meg az összes, legalább egy százalékot elért pártot. „Mindenkinek elmondjuk, hogy mik az elképzeléseink, a programunk, milyen alapelvek mentén szeretnénk politizálni” – jelentette ki a pártelnök.

A szerdai sajtótájékoztatón Vona Gábor elmondta, hogy eddig az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Megoldás Mozgalommal és a Demokratikus Koalícióval zajlottak informális tárgyalások, ezek bemutatkozó beszélgetések voltak, tudtak közös ügyeket találni, de az európai parlamenti választás témája fel sem merült, ugyanis a 2RK önállóan szeretné megmérettetni magát. Vona Gábor reméli, hogy a többi párttal is le tudnak ülni egy bemutatkozó beszélgetésre, legközelebb a Jobbik képviselőivel fognak találkozni, emellett elindultak a megkeresések a szakszervezetek és az egyházak felé is.

Vona Gábor korábban közölte azt is, hogy a 2024-es önkormányzati választáson nem, de az európai parlamenti választáson elindul a Második Reformkor. Az Indexnek azt mondta: nagyon sok párt küzd majd az életéért az európai parlamenti választáson, de a 2RK nem, hanem az alternatíva megmutatásáért, amit most építenek. „A célunk az, hogy az Európai Parlamentbe szeretnénk saját képviselőt küldeni” – nyilatkozta lapunknak a pártelnök. Ezzel kapcsolatban hozzátette: vannak még viták a párton belül, hogy melyik európai szövetségi rendszerhez szeretnének tartozni, mert a reformkoriság nehezen értelmezhető európai szinten.

A legutóbbi Medián-kutatás, egy hónappal a Második Reformkor megalapítása után már 2 százalékra mérte a párt támogatottságát a választani tudó biztos szavazók körében. A 2RK sajtótájékoztatóján a kutatásról Vona Gábor azt mondta: kellő óvatossággal kezelik a felmérést, de mindenképpen figyelemre méltó a 2 százalékos eredmény, azonban nem a kutatásokra, hanem a munkára támaszkodva szeretnének építkezni, az országos szervezet kiépítése zajlik.

Mielőtt visszatért volna a politikába, Vona Gábor az elmúlt öt évben is aktív maradt civilként a közéletben: vlogolt, alapítványt hozott létre, könyveket írt, rendszeresen szerepelt televíziós és rádiós műsorokban, illetve publicisztikákat közölt (például az Indexen is). Legutóbb Mondj igent az emberre címmel adott ki új könyvet, az Indexnek akkor elárulta, hogy a következő könyve Magyarországról fog szólni.

(Borítókép: Pekárné Farkas Emese és Vona Gábor. Fotó: Facebook)