Bóka János: Nem állítom, hogy nincsenek visszaélések, de rendszerszintű korrupcióról nem beszélhetünk

ZS 2231
Az uniós ügyekért felelős miniszter szerint az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem segíti a korrupció elleni küzdelmet, ráadásul a magyar jogrendszerrel sem összeegyeztethető. Bóka János úgy látja, nincs rendszerszintű probléma az uniós források felhasználása kapcsán, azt azonban nem állíthatja, hogy ne lennének visszaélések Magyarországon.

„Minden tagállamnak szuverén joga kilépni az Európai Unióból, de számunkra ez jelenleg nem perspektíva” – jelentette ki Bóka János az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. Az uniós ügyekért felelős miniszter szerint bár van élet az Európai Unión kívül is, az már egy másik kérdés, hogy az az élet milyen minőségű.

A tárcavezető úgy látja, Magyarország számára a tagság számos olyan lehetőséget kínál, amely az EU-n kívül nem létezik, ezért nincs alternatívája az Európai Uniónak. 

Arra a kérdésre, hogy akkor miért nincs még mindig megállapodás Brüsszellel az uniós forrásokról, Bóka úgy felelt, hogy ennek valószínűleg politikai okai vannak. Szerinte ugyanis a kormány maradéktalanul teljesítette azokat az elvárásokat, amelyeket korábban az Európai Bizottság elvárt, például az igazságügy területén. 

Mint mondta, Magyarországon az igazságszolgáltatás függetlenségét semmi nem veszélyezteti, komoly ember, aki ismeri annak működését, ezzel ellentétes dolgot nem állíthat. Ennek ellenére igyekeznek konstruktív tárgyalópartnerként részt venni az egyeztetéseken és reagálni a különböző aggályokra, felvetésekre, cserébe azt várnák el, hogy az uniós intézmények részéről is érkezzen hasonló jelzés, hogy ők is érdekeltek az európai egység megteremtésében. 

Megkérdeztük azt is, nem lehet-e, hogy az az oka az uniós források körüli vitáknak, hogy valójában messziről is látszik a hazai korrupció mértéke. Erre a felvetésre Bóka János úgy felelt, hogy nincs olyan probléma, amelynek kezelésére a bizottságnak és a magyar kormánynak ne lenne számos megfelelő eszköze. Azt ugyanakkor nem érti, hogy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme milyen összefüggésben áll azzal, hogy a magyar diákok és kutatók hozzáférhetnek-e az Erasmus-programhoz.

Bóka egyébként nem állítja, hogy Magyarországon nincsenek visszaélések, azt ugyanakkor kettős mércének tartja, hogy amíg nálunk az ilyen, esetleges korrupciós ügyeket rendszerszintű problémaként értékelik, addig az Európai Parlamentet érintő hasonló ügyekkel kapcsolatban Brüsszelben csupán annyit mondanak, hogy mindenhol vannak gazemberek. 

Arra a felvetésre, hogy ha nincs félnivalónk, akkor miért nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, a miniszter úgy válaszolt, hogy 

mert nincs semmi értelme. 

Bóka János szerint az Európai Ügyészség a tapasztalatok alapján nem hatékonyabb, nem gyorsabb, tehát gyakorlati haszna nincs, ráadásul a magyar alkotmányos berendezkedéssel sem összeegyeztethető. A miniszter szerint ráadásul van több olyan uniós tagállam is, amely szintén nem csatlakozott ehhez az intézményhez, velük szemben mégsem merült ez fel jogállamisági problémaként. 

A Konkrétan Rónai Egonnal korábbi adásait ide kattintva nézheti vissza.

(Borítókép: Bóka János. Fotó: Zöld Fanni / Index)