Iványi Gábor levelet írt Orbán Viktornak, Novák Katalinnak és Kövér Lászlónak

2023.10.12. 08:07
Iványi Gábor lelkész, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, Novák Katalin köztársasági elnöknek és Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, hogy támogatást kérjen azoknak az iskoláknak a fenntartásához, melyektől tömegesen távoznak a tanárok kifizetetlen béreik miatt.

Mint az Indexen írtunk róla, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség abaújkéri iskolájában annyi tanár mondott fel, hogy nem tudják megtartani az órákat. A tanítás bizonytalan ideig szünetel. Az intézmény megbízott vezetője szerint tömeges távozás várható. Az iskola dolgozói július óta nem kaptak fizetést a MET-től.

Iványi Gábor a fővárosi Fűtött utca hajléktalanszállóban tartott tájékoztatóján arról beszélt, hogy az abaújkéri iskola mellett a beregi térségben lévő oktatási intézményben is fel kellett függeszteni az oktatást a távozások miatt.

„A következő napokban vélhetően más intézményekben is hasonló helyzet alakul ki”, miután a felhalmozott adósságok miatt harmadik hónapja nem tudták kifizetni a tanárok béreit. Iványi csak remélni tudja, hogy nem mond fel mind az ezer munkavállaló a napokban.

Mindezek után a lelkész levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Novák Katalin köztársasági elnökhöz és Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez. Iványi ebben arról értekezik, milyen következménye lesz annak, ha a 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül – írta meg a Népszava.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a héten arról értesítette Iványit, hogy amennyiben nem tudnak tanítani, a MET-nek jeleznie kell, mely oktatási intézmény állami átvételét kéri. Iványi Gábor azt közölte, hogy ezt a listát egyelőre nem készíti el, „mert bízik a közjogi méltóságok pozitív válaszában” – közölte a Népszava.

Iványi Gábor korábban az ország leggazdagabb egy százaléka felé fordult segítségért.