A legrosszabb forgatókönyv vált valóra Iványi Gáborék abaújkéri iskolájában

2023.10.11. 07:49
Annyi tanár mondott fel, hogy nem tudják megtartani az órákat a Magyar Evangéliumi Testvérközösség abaújkéri iskolájában. A tanítás bizonytalan ideig szünetel.

Az intézménybe csaknem 40 településről járnak, többnyire nehéz körülmények között élő gyerekek – tudósít a történtekről az RTL. Az intézmény megbízott vezetője szerint tömeges távozás várható. Az iskola dolgozói július óta nem kaptak fizetést, az iskola fenntartójától, az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösségtől. 

A feszültség érezhető, kilátástalan a helyzet, a hangulat lehangoló és elkeserítő, szomorúak vagyunk. Bizonytalanság van jelen

– mondta Csengeriné Rékási Brigitta, az iskola megbízott vezetője. A diákok nyolcvan százaléka nehéz körülmények között él, tanszereket, tankönyveket és napi többszöri étkezést biztosít számukra az iskola. 

A szülők attól félnek, máshova kell majd járatni őket. Az iskola fenntartójától szinte minden támogatást elvont a NAV, ezért az elmúlt hónapokhoz hasonlóan most sem tudtak fizetést adni a dolgozóknak.

Az összeomlás szélén az egyház

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség teljesen ellehetetlenült, ezért Iványi Gábor az ország leggazdagabb egy százaléka felé fordult segítségért.

„Rendkívüli helyzetben kényszerülök megszólítani minden jó szándékú, tisztességes embert. Kérem, érezzék át azt, amit a magyar állam hivatalos szervei a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel és segítő intézményeivel művelnek. Tegyen meg ki-ki minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ez a méltatlan helyzet orvoslást nyerjen” – írta Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) honlapján.

Iványi Gábor arra kér mindenkit, hogy ha teheti, juttassa el a felhívást oda, ahová tudja, és „aki kész szót emelni a jogsértés és embertelenség ellen, az kérem, tegye ezt bátran és nyíltan, keresse meg országgyűlési képviselőjét, és várja el tőle, hogy emeljen szót értünk”. A lelkész azt is kéri, hogy akik tudják, támogassák egyházát és a lehetőségeikhez képest legyenek nagyvonalúak.

Amennyiben Magyarország leggazdagabb egy százalékának minden tagja havi kétezer forinttal támogatná munkánkat, fennakadás nélkül képesek lennénk működni. Ezer munkavállaló dolgozik szociális, oktatási, egészségügyi, családsegítő és lelki szolgálatunkban, amellyel mintegy húszezer embert érünk el. Ezt az államtól átvállalt munkát a rendszerváltás óta, sőt bizonyos fontos részeit már azt megelőzően is végeztük. A jelenlegi kormány azzal, hogy alkotmánysértő módon elvette egyházi státuszunkat (s ezt a Magyar Alkotmánybíróság határozata ellenére sem orvosolta), adósságcsapdába kergetett minket

– tette hozzá Iványi Gábor. A lelkész szerint a kormány illetékes minisztere és államtitkárai utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta. Ezért:

  • ezer munkavállalót nem tudnak kifizetni,
  • miközben 3000 mélyszegénységből érkező gyereket kellene naponta oktatniuk és etetniük,
  • több száz hajléktalan-, szegénykórházuk és idősotthonaik teljes ellátásáról is gondoskodniuk kell.

Nincstelenségben élő több ezer család várakozó tekintete szegeződik ránk

– fogalmaz Iványi Gábor.