Kitüntették a készenlétist, aki életet mentett az autópályán

2023.10.12. 19:22
Az Országos Mentőszolgálat kitüntette azt a készenléti rendőrt, aki megmentette egy külföldi sofőr életét az M5-ös autópálya örkényi pihenőjénél szeptemberben. Rózsa Ottó törzsőrmestert egy állománygyűlésen köszöntötték.

Kitüntetéssel köszönték meg annak a készenléti rendőrnek a hőstettét, aki szeptember végén megmentette egy sofőr életét az örkényi pihenőnél. Rózsa Ottó törzsőrmester az Országos Mentőszolgálattól kapott jutalmat csütörtök délelőtt – számolt be az eseményről a rendőrség a honlapján. 

Amint azt korábban az Index is megírta, éppen egy őrizetest kísért a Készenléti Rendőrség (KR) Regionális Bevetési Igazgatóságának két járőre 2023. szeptember 30-án késő este Szegedről Nyírbátorba, amikor az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, az örkényi pihenőnél egy balesetet szenvedett autót vettek észre.

Angolul nyugtatgatta a sokkos állapotban lévő sofőrt

A totálkárosra tört autóban találták a földön fekvő férfit, akihez Rózsa Ottó törzsőrmester odasietett. A törzsőrmester látva, hogy a sérült férfi jobb lábfeje szilánkosra tört, és folyamatosan dől belőle a vér – a sérült ekkorra már több mint másfél liter vért veszíthetett –, a vérzés mielőbbi csillapítására törekedett. Az ott tartózkodó egyik kamionsofőrtől Rózsa Ottó egy gumipókot kért, és azzal szorította el a férfi combtövét. Az elsősegélynyújtás közben folyamatosan beszélt a 22 éves albán férfihoz, angolul próbálta nyugtatni a sokkos állapotban lévő sofőrt, akit a mentők stabil állapotban szállítottak kórházba a készenléti rendőrnek köszönhetően. 

Csütörtök délelőtt ezt a hősies tettet köszönte meg neki a KR központi objektumában zajló állománygyűlésen Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója, valamint Mergancz Sándor rendőr dandártábornok, a KR Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság igazgatója.