Közeleg a tél, kiderült, lehet-e 20 fok felett az iskolákban

2023.10.13. 10:26
A 2023. évben az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi – közölte a Belügyminisztérium (BM), de a kormányrendeletet egyelőre még nem vonták vissza. Az Energiaügyi Minisztérium szerint Magyarország felkészült a télre.

A 2023. évben az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi – közölte a Népszavával a Belügyminisztérium (BM).

A kormány tavaly ősszel rendeletben írta elő, hogy energiatakarékossági okok miatt az állami intézményekben nem lehet több 18 Celsius-foknál, kivéve az egészségügyi, gyermekvédelmi, bentlakásos szociális ellátást nyújtó intézményekben és a bölcsődékben. Ezekben, valamint ahol 14 évesnél fiatalabb gyerekek vannak, legalább 20 foknak kellett lennie.

A Belügyminisztérium szerint ez idén már nem lesz így, hiába van még mindig hatályban az erről szóló kormányrendelet. A lap azt is próbálta megtudni, hogy hatályon kívül helyezik-e a rendeletet, de konkrét választ erre a kérdésre nem adott a tárca.

A Népszava úgy tudja, a tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól (KK) energiatakarékossági intézkedések bevezetésére. Érdeklődtek a KK-nál, ha a kormány nem tervez korlátozást, miért van erre szükség.

A tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától

– írta válaszában a Klebelsberg Központ.

Bőséges a gázkészlet

Magyarország megfelelően felkészült a hidegebb hónapokban megnövekvő energiaigények biztonságos kiszolgálására, a rezsivédelemnek köszönhetően a háztartások hosszú ideje Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik.

Az október közepén induló fűtési szezonban a lakossági távhőszolgáltatás rezsicsökkentett díjai sem változnak

– közölte pénteken az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az ellátás zavartalanságát garantálja a már betárolt gázkészlet kimagasló mennyisége is szerintük. Az elmúlt rezsiévben az áramszolgáltatásban a fogyasztási helyek 79 százaléka, a gázellátásban 86 százaléka maradt a védett sávhatár alatt.

A rezsicsökkentés a hivatalosan október 15-én megkezdődő fűtési szezonban is a tavaly augusztus óta megszokott, bevált formában segíti a családokat. Az Energiaügyi Minisztérium a közelmúltban országos szinten egységesítette a nettó gázdíjakat, amelyeket a legalacsonyabb szintre szállított le. A lépésnek köszönhetően az elosztói területek többségénél kismértékben még csökkentek is az átlagfogyasztásig fizetendő rezsivédett földgázárak.

A távfűtéssel ellátott háztartások díjai nem változnak, miközben az intézményi felhasználók októbertől a tavaly év végi áraik negyedét fizethetik.

A kormány a rezsivédelmi alapból 202 milliárd forintot csoportosít át az Energiaügyi Minisztériumhoz, amiből a tárca ellentételezi a negyedik negyedéves rezsivédelmi szolgáltatás költségeit a földgáz egyetemes szolgáltató számára. 

Az EM közleményéből kiderül, hogy az ellátás biztonságát a téli hónapokban a betárolt jelentős mennyiségű, 6,3 milliárd köbméteres gázkészlet garantálja. Magyarország ezzel lépést tart az uniós tagállamok átlagosan 97 százalékos tárolói töltöttségével.