A főpolgármester közös zöldminimumprogramot szeretne a szövetséges önkormányzatokkal

2023.10.15. 18:09
A Párbeszéd–Zöldek zöldminimumprogramjának aláírását kérte Karácsony Gergely a velük szövetségben induló önkormányzati jelöltektől vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely kiemelte, nincs több idő, lehet, hogy ez lesz az utolsó önkormányzati ciklus, amikor érdemben tudnak fellépni a klímaváltozás ellen, és megőrizni a városok életminőségét, a zöldfordulatért pedig a helyi önkormányzatok sokat tehetnek. A főpolgármester ehhez hozzáfűzte, Budapest az elmúlt években „borzasztó nehéz körülmények között” próbált utat törni ezen a területen, számos pozitív intézkedéssel, például a közösségi közlekedés fejlesztésével. 

A zöld jövőért gyűjtenek aláírást

A városvezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy törekvéseiket folytatni kell, és fontos, hogy szövetségeseik is maguknak érezzék ezt, ezért arra kéri őket, írják alá a Párbeszéd–Zöldek 14 pontos programját.

A jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz, és az önkormányzatok a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül keveset tehetnek a klímacélok eléréséért 

− mondta, hozzátéve, azon is dolgoznak, hogy az EU-ban egy erősebb zöldképviselettel az önkormányzatok szövetségesekre tudjanak találni.

Klímatudatosságot várnak el

Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja, I. kerületi polgármester azt mondta, a kerületvezetők feladata, hogy releváns intézkedések szülessenek a klímatudatosság területén, és azok szükségességét a helyi lakosok is megértsék. A párt zöldminimumprogramjával egy klímatudatos rendszerbe áll össze a zöldpolitika – mondta, hozzátéve, bízik abban, hogy valamennyi képviselő, aki felelősséget érez a föld jövőjéért, partner lesz ebben.  

Forrás nélkül nincs zöldprogram

Jávor Benedek, az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője arról beszélt, hogy az unió négy évvel ezelőtt egy ambiciózus zöldprogramot hirdetett meg, ennek végrehajtása azonban nem lehetséges az önkormányzatok nélkül. Sokszor éppen az önkormányzatok azok, amelyek a legtöbbet tehetnek ezekért a célokért – tette hozzá.

Úgy látja: az uniónak és az önkormányzatoknak szoros szövetségben kell együttműködniük, ehhez azonban az is kell, hogy a helyhatóságok megkapják a zöldprogramok megvalósításához elengedhetetlen pénzügyi és szakmai támogatásokat – idézte az MTI. A sajtótájékoztatón a három politikus aláírta a Párbeszéd zöldminimumprogramját.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.