Végtelenül kegyetlen módon bánhattak egy idősotthon lakójával

2023.10.16. 06:23
A gyerekei szerint egy idősotthonban kaphatott rühfertőzést egy idős nő. A csobánkai otthonban azt mondták a nő gyermekeinek, hogy szakszerűen el tudják látni a súlyos beteg, demens édesanyjukat. Az idős nő állapota egyre rosszabb lett, állítják gyermekei. Az otthon vezetője szerint nem hibáztak és a család nem mond igazat.

Alig egy hete halt meg Schiff György édesanyja. Súlyos beteg volt évek óta, demenciát és Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála – írja az rtl.hu. Az idős nő egész napos felügyeletre szorult, egy csobánkai idősotthonba helyezték. Fia szerint az állapota rohamosan romlani kezdett az otthonban.

Tolókocsiba került és gyakorlatilag nem tudott már járni, és annyira legyengült, hogy elveszítette a súlyának egy jelentős részét

– mondta Schiff György. Ezzel egy időben az idős nő férjének életmentő beavatkozásra volt szüksége, ezért a család nem tudott gyakran látogatóba menni hozzá.

Amikor körülbelül két hónappal később újra meglátogatták, állításuk szerint megdöbbentő látvány fogadta őket. Az idős asszony már a gyengélkedőben volt, de Schiff György szerint az otthon dolgozói nem tudták megmondani, hogy mióta van ott az édesanyja és azt sem, hogy pontosan mi a baja.

Gyuri küldött nekem a vasárnapi látogatásról egy fotót anyuról, amin gyakorlatilag olyan állapotban volt, hogy abban sem voltam biztos, hogy még él

– mondta az idős nő lánya, Schiff Andrea, aki azonnal hazarepült.

A szemem láttára befogták az orrát, hogy próbálják itatni és egy sportkupakos palacból próbáltak vizet önteni a szájába, mivel már nyelési problémái voltak, ezért egy része kifolyt a szájából, tiszta víz lett a hálóinge. A másik részét pedig annak rendje-módja szerint félrenyelte és elkezdett köhögni, fuldokolni

– tette hozzá Schiff Andrea. A család szerint az erőszakos itatások miatt a nő foga letört és a szájpadlása is sebes lett. A család úgy döntött, hogy kórházba szállíttatják a nőt. 

A kórházi papírokon többek között tüdőgyulladás, a testnedvek csökkenése és volumenhiánya meg rühesség szerepel.

A család feljelentést akar tenni az ügyben, az idősotthon vezetőjét arra kérték, hogy indítson vizsgálatot. 

Az idősotthon fenntartója szerint „az intézmény kötelességeit szem előtt tartva a hatáskörének és jogszabályoknak megfelelően járt el”. A konkrét ügyről nem kívántak nyilatkozni. Hozzátették, hogy az intézményt ért megalapozatlan, valótlan állítások közlése és híresztelése miatt a hatóságokhoz fordulnak.

Az esettel kapcsolatban a Facebookon közleményt jelentetett meg az IRMÁK Nonprofit Kft. is, amelyben leszögezik, hogy a rendkívül szomorú eset nem az általuk fenntartott csobánkai Kraxner Alajos Idősek Otthona és Intézményei Idősek otthonában történt.

Egy fertőzés több forrásból is bekerülhet egy intézménybe, ezért ilyenkor a megelőzés az elsődleges cél. Az alapvető higiéniai szabályok betartása a mindennapok része, ez a fő szempont. Ha mégis kialakul a fertőzés, annak mihamarabbi orvoslása a feladat.

„Az IRMÁK Nonprofit Kft. részvétét fejezi ki az elhunyt családjának” – zárul a közlemény.