Ennyit kaszáltak a parkolással a Balatonnál

2023.10.16. 06:59
A nyári szezonban a déli parton egyre több helyen kellett fizetni a parkolásért, a települések ezzel jelentős éves bevételre tettek szert.

Balatonföldváron nyáron három fizetős parkoló van, ez 40 millió forintos bevételt jelent az üdülővárosnak évente, ami az 1 milliárd forintos éves működtetésük csupán 4 százalékát teszi ki. Holovits Huba polgármester a Sonline-nak úgy fogalmazott, hogy a számokból is kitűnik, nem a befolyt összeg miatt működtetik 2016 óta a rendszert, hanem a forgalmi rend és a közterületek rendezettsége miatt. A városkártya-tulajdonosoknak ez évi 10-20 ezer forintos kiadást jelent. 

Zamárdiban két évvel később vezették be a fizetős parkolást, amit egy önkormányzati tulajdonú cég üzemeltet. Tájékoztatásuk szerint

évente ebből 60-70 millió forint bevételük van,

ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a helyi lakosok kedvezményesen, mindössze 3 ezer forintért, a nyaralótulajdonosok és a szomszédos balatonendrédiek 5 ezer forintért juthatnak hozzá az éves bérlethez. 

Balatonboglár habár csak az idei évtől tette fizetőssé a parkolást, még nagyobb összeget, 

73 millió forintot könyvelhet el a díjakból,

mint kiemelték: ezzel fedezték a rendszer kiépítésének költségét, ezt követően már nettó hasznot hoz a városnak. Közlésük szerint ezt a strandok fenntartására, az utak és járdák felújítására fogják fordítani. A helyi lakosok számára minden időszakban ingyenes a parkolás kártyájuk kiváltásával. 

Fonyódon négy helyen kell fizetni a parkolásért, ami az

önkormányzat számára 27 millió forintos bevételt jelent.

A parkolódíjakból, bérletekből és pótdíjakból a legnagyobb bevétele még mindig Siófoknak van, ami tavaly 264,5 millió forintot jelentett. A többi településsel ellentétben itt a zöld rendszámos autóknak is fizetni kell a várakozásért, és némileg emelkedtek a díjak, ahogy a fizetős parkolók száma is.