Nagyszabású harcászati kiképzés zajlik Pápán

2023.10.16. 17:23
Helikopterek személyzetének legmagasabb szintű harcászati kiképzése zajlik a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren. Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopterprogramjaira épülő, pénteken záruló gyakorlatban hat nemzet katonái vesznek részt, ahol az unió helikopteroktatóit választják és képzik ki.

A Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés (HTIC) elnevezésű gyakorlat igazgatója elmondta, hogy a képzés két fázisból áll: a négyhetes földi gyakorlatot Portugáliában tartották, a háromhetes repülőfázisnak 2021 óta Pápa a helyszíne.

Komplex légművelet tervezése és végrehajtása a gyakorlat célja, a katonáknak vadászgépekkel és harcászati erőkkel közösen kell a feladatokat végrehajtaniuk – közölte Simon Zsolt ezredes hétfőn újságírókkal a helyszínen.

Kiemelte, hogy a képzés ideje alatt a résztvevők komoly mentális és fizikai igénybevételnek vannak kitéve, az oktatók pedig folyamatosan figyelik és értékelik őket.

A háromhetes repülőfázisban harcászati kötelékmanővereket, vadászgép elleni kitörést, légvédelmi rendszerek elleni védekezést, rádióelektronikai zavarás elleni védelmet, konvojkísérést és gépjármű-feltartóztatást kell végrehajtani.

A képzésben hat helikopter személyzete vesz részt, köztük egy magyar egység. 

A magyar résztvevőkön kívül Csehországból, Portugáliából, Szlovákiából, Németországból és Ausztriából érkeztek katonák.

Az igazgató elmondta, 2024 és 2026 között legalább további három alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC oktatóképzésnek.