Orbán Viktor elárulta, mi a célja Kínával

2023.10.16. 06:40
Orbán Viktor Kínába utazott, ahol az Övezet és út fórum csúcstalálkozón Kína vezetőivel találkozott. A miniszterelnök sikeres együttműködési megállapodásokról posztolt.

Kína a világ második legnagyobb gazdasága és idén Magyarország legnagyobb külföldi befektetője – közölte a miniszterelnök a Facebook-oldalán. 

Orbán Viktor vasárnap Pekingbe utazott, ahol részt vesz az Övezet és út fórum harmadik csúcstalálkozóján, valamint hivatalos tárgyalásokat folytat Kína vezetőivel.

Blokkosodás és elzárkózás helyett Magyarország célja a gazdasági együttműködésünk fejlesztése. Ezen dolgoztunk ma Kína miniszterelnökével

– mondta el a miniszterelnök a Li Csiang miniszterelnökkel szervezett találkozóról. Orbán Viktor Hszi Csin-ping államfővel és a legnagyobb kínai vállalatok és bankok vezetőivel is találkozott. 

Szoros a barátság, Magyarország nagy reményeket fűz a megállapodásokhoz

Magyarország Kína közép-európai jóbarátja – fogalmazott Orbán Viktor Pekingben, amikor Li Csiang kínai kormányfővel találkozott. Mint mondta, nemcsak eredményes együttműködések alakultak ki az elmúlt években a miniszterelnökökkel, de politikai barátságok is. 

A miniszterelnök felidézte, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, ezáltal következetesen kiállt az „egy Kína”-elv mellett. 

Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődjeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kína irányába

– jelentette ki Orbán Viktor.

Li Csiang kínai kormányfő is a két országot összekötő szoros barátságról beszélt, azt mondta, hogy a magyarkínai kapcsolatok az eddigi legjobb időszakukat érték el és ez már egy újfajta nemzetközi kapcsolat. 

A megbeszélés után a miniszterelnökök jelenlétében több kormányközi megállapodást írtak alá

– köztük a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út kezdeményezés kiemelt kétoldalú projektjeit, az oktatási, valamint az ipari és befektetési együttműködési programot, továbbá megállapodást a gazdaság- és a technológiafejlesztésről, a digitális gazdaságról és a klímavédelem területén – számolt be az MTI.