Publicus Intézet: A magyar szülők szerint érezhető a tanárhiány

2023.10.16. 11:07
A Publicus Intézet legújabb felmérésében azt vizsgálta, mennyire érzékelhető a tanárhiány azok számára, akiknek van iskoláskorú hozzátartozója, aki állami oktatási intézménybe jár.

A Publicus Intézet a Népszava megkeresésére készített reprezentatív közvélemény-kutatást a tanárhiányról. A megkérdezettek 

54 százaléka vélekedett úgy, hogy érzékelhető a tanárhiány a közoktatási intézményekben.

A résztvevők 38 százaléka gondolta úgy, hogy nem tapasztalható pedagógushiány – abban az intézményben, amelyikbe gyermekük jár. További 8 százalék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni. 

Megkérdezték a szülőket és hozzátartozókat arról is, kell-e gyermeküknek különórákra járnia a tananyag elsajátítása céljából, illetve hogy drágábbnak érezték-e az idei iskolakezdést.

Előbbire a résztvevők 89 százaléka válaszolt igennel, és hozzátették, tavaly óta jelentősen nőttek a különórák költségei. Utóbbira 74 százalék reagált úgy, hogy többe került számukra az iskolakezdés.

A közvélemény-kutatásból kiderült,

leginkább az ellenzéki szavazók érzékelik az iskolák helyzetének romlását

pedagógusi és oktatásminőségi szempontból egyaránt. A kormánypárti szavazóknak mindössze 34 százaléka érzi, hogy romlott a helyzet, többségük pedig azt érzi, nem történt semmilyen minőségbeli változás gyermekük oktatási intézményében.