Elszúrták a rendelőfelújítást, súlyos bírságot kapott Terézváros önkormányzata

2023.10.17. 16:07
Nem sikerült törvényes keretek között végigvinni a kerületi szakrendelő energetikai korszerűsítését. Erre egy helyi képviselő hívta fel a hivatal figyelmet. A Közbeszerzési Döntőbizottság már nem először büntette meg a VI. kerületet.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 30 millió forintos bírságot szabott ki Terézváros önkormányzatára, miután a Terézvárosi Szakrendelő 2021-ben zajló energetikai korszerűsítésével és felújításával kapcsolatban jogsértéseket állapított meg.

A Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. még 2021. január 1-én írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat hűtés-fűtés- és szellőzőrendszer-korszerűsítésére. A vállalkozó cég a szerződésben foglalt határidő leteltéig nem tudta teljeskörűen befejezni a munkát, a 60 darab klímaberendezés kül- és beltéri egységeinek elbontását és az azt követő helyreállítását csak a határidő után végezte el. 

Bálint György helyi független képviselő az Indexnek azt mondta, egy korábbi, szintén a Csengery utcai szakrendelőt érintő közbeszerzéssel kapcsolatban ugyanez a testület 3 milliós bírságot szabott ki, „valamint elestünk 50 millió forint EU-s forrástól is”. Ehhez jön még a korszerűsítést végző vállalkozónak ki nem számlázott, és jelenleg már behajthatatlannak tűnő 35 milliós kötbér, ami – Bálint György számításai szerint –

összesen 118 millió forint veszteséget jelent a terézvárosi adófizetők számára. 

A képviselő korábban többször is jelezte Soproni Tamás polgármesternek és helyetteseinek, hogy az ügymenet problémás lehet, ám nem kapott érdemi választ. A felelősi kör hivatalos tisztázására október 6-án rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte, de a polgármester ennek sem tett eleget.

Lapunk kérdéseire azonban már válaszolt az önkormányzat. Azt írták, a cég elismerte, hogy a meghiúsulás miatt késedelmi kötbér terheli, amit megfizetett. (A Döntőbizotság szerint 24 napi kötbért kellett volna érvényesíteni, az önkormányzat viszont mindösszesen egynapit hajtott be.)

A terézvárosi vagyonkezelő vezérigazgatója a Döntőbizottság határozatára válaszul azonnal felszólította a kivitelező céget, hogy fizesse meg a Döntőbizottság határozata szerinti kötbér további részét is.

A hatóság egyébként a közbeszerzés lebonyolítását Bálint György önkormányzati képviselő feljelentésére vizsgálta meg.

Határozatukban adminisztrációs és dokumentációs hiányosságok mellett főként a munka késedelmes befejezése miatt kirótt kötbérfizetés mértékével kapcsolatban fogalmaztak meg szabálytalanságokat.

A Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. a bírság összegét, a büntetés mértékét rendkívül túlzónak tartja (37-szerese a büntetés a vitatott határidőn túli munka értékének), ezért a Fővárosi Törvényszékhez fordul annak érdekében, hogy az közigazgatási perben vizsgálja felül a Döntőbizottság határozatát. 

A kiszabott bírság összegét ettől függetlenül a VI. kerületnek be kell fizetnie, mivel a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.