A következő választás után csökkenhet a képviselők száma Budapesten

2023.10.17. 12:07
Sajtóinformációk szerint Budapest több kerületében még a jövő júniusi önkormányzati választás előtt át kell rajzolni az egyéni választókerületeket. A lakosságszám csökkenése miatt kevesebb képviselői mandátumot oszthatnak ki.

A Nemzeti Választási Iroda közleménye szerint a Belügyminisztérium átadta az NVI-nek a 2023. szeptember 1-jei állapot szerinti lakosságszámadatokat. Az NVI az előírásoknak megfelelően továbbította a kapott adatállományt a helyi, illetve területi választási irodák vezetői részére.

A választási irodák vezetői az átadott adatok alapján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jövő évi általános választásához kapcsolódóan október 31-ig határozatban állapítják meg a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát.

A közleményben kitértek arra is, hogy a helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben november 30-ig módosítja a választókerületi beosztást, amennyiben a település lakosainak száma tízezer fölé emelkedik, vagy megváltozik az egyéni választókerületek száma, továbbá ha valamelyik egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától való eltérése meghaladja a húsz százalékot.

Kevesebb mandátum Budapesten

Öt fővárosi kerületben történt sávszintű változás 2019-hez képest, így Budapesten tizeneggyel kevesebb képviselői mandátumot oszthatnak szét a jövő évi önkormányzati választáson – írja a Telex a birtokukba került dokumentumra hivatkozva.

A lap szerint 25 ezer alá csökkent Budapesten az I. és az V. kerület lakosságszáma, 2019-ben mindkettőben 10 egyéni választókerület volt, valamint 4 kompenzációs listás mandátum. Jövőre ezekben a kerületekben 8 választókörzet lesz, és egy-egy fővel kevesebb képviselő juthat be kompenzációs listáról is.

A XV. kerületi önkormányzatban is hárommal csökkenhet a képviselői helyek száma. A XI., valamint a XIV. kerületben is hasonló a tendencia, de ezeken a helyeken csak egy-egy mandátummal osztanak ki kevesebbet.