Összeszokott óriás medvepáros érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

2023.10.17. 20:55
Egy óriás termetű kodiak-medve és egy barna medve kétezer kilométernyi utat tett meg, hogy a Nyíregyházi Állatpark Medveerdejében élje tovább az életét. A kodiak-medve a barna medve legnagyobb termetű alfaja, a hazánkba érkezett példány csaknem hatszáz kilogrammos.

Keddtől már látható a Nyíregyházi Állatpark medvecsapatába újonnan érkezett, mintegy négyszáz kilogramm súlyú eurázsiai barna medve és a több mint hatszáz kilogrammos kodiak-medve. 

A 2009-ben született, óriási termetű kodiak-medve, Taquka és társa, Felix, a 2013-ban világra jött barna medve hat éve éltek együtt a svédországi Orsa Ragadozó Parkban, innen kerültek át csaknem kétezer kilométeres utazás után a sóstógyógyfürdői látványosságba. 

Mindkét medve jól viselte a hosszú utat, és már láthatók az állatpark Medveerdejében – írja az MTI. 

A szakember elmondta, az alaszkai Kodiak-szigeten honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra növő barna medvéinek. A több mint háromezer egyedet számláló fajta még a kalandregényekből ismert grizzlynél is nagyobb, azonban nála kevésbé elterjedtebb.

A kodiak-medve a barna medve legnagyobb termetű alfaja, a jegesmedve mellett a legnagyobb medveféle. Feltehetően az utolsó jégkorszakban szigetelődött el a többi barna medvétől, és 12 ezer éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak-szigetcsoportban.

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A szakemberek szerint a fehérjében gazdag élelmiszerek bősége magyarázhatja a fajta hatalmas termetét.