Hamisított Ozempic-injekciók kerültek forgalomba több európai országban

2023.10.18. 20:16
A tagállami gyógyszerhatóságok és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) tájékoztatása szerint Európa több országában hamisított Ozempic-injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint az érintett tagállamokban tart a kivizsgálás a hamisított Ozempic-injekciók ügyében. A hamisított gyógyszerek csomagolása német nyelvű, és a dobozban az eredeti gyógyszer helyett átcímkézett inzulinadagoló toll található, amely külalakjában nem hasonlít az eredeti gyógyszerére.

Az eddig azonosított hamisított gyógyszereket az érintett gyógyszer-nagykereskedők készletében zárolták, és nincs arra utaló információ, hogy a gyógyszertárak bárhol hamisított gyógyszert adtak volna ki a betegeknek, ugyanakkor nem lehet kizárni további hamisítványok felbukkanását – tették hozzá, tudatva, hogy az NNGYK az esetről tájékoztatta a gyógyszertárakat, és felhívta a figyelmüket a szükséges intézkedések megtételére.

Mint írták, a rendelkezésre álló információk szerint Magyarország nem érintett.

Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy a szokásostól eltérő kinézetű Ozempic-készítményeket ne használják, kétség esetén kérjék gyógyszerész segítségét. Emellett azt is kérik, hogy kizárólag legális forrásból vásároljanak gyógyszert, és gyógyszereket érintő kérdésekben forduljanak a gyógyszerészekhez.

Az Ozempic túl magas vércukorszint esetén segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő.