Ismét kudarcot vallott a MÁV, mégsem indulhat el a Szabadka–Szeged személyvonat

2023.10.19. 07:45
Az ígérgetések ellenére, miszerint következő nemzeti ünnepünkön, október 23-án, útnak indulhat a Szabadka és Szeged között közlekedő személyvonat, most meghiúsul, ugyanis a magyar oldalon nem sikerült befejezni a fejlesztéseket. A személyvonat új indulási dátuma még nem derült ki.

A Szabadka–Szeged közötti személyvonat nem indul el október 23-án, pedig még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elmondta, megindulhat a személyforgalom a nemzeti ünnepen a szerb és magyar városok között – írja a Szabad Magyar Szó.

A szerb oldalon már minden készen áll, kijelölték a járat ideiglenes vasútállomását és a jegyárat is megszabták, ami elmondásuk szerint 3 euró 20 cent (1230 forint) lett volna. A szerbek az utolsó pillanatig nem tudtak változásról és naponta két járatra készítették fel utasaikat. 

A lap felkereste a MÁV-ot, akit azt válaszolták kérdésükre:

A MÁV Zrt. határozattan cáfolja azt az értesülést, hogy a biztosítóberendezés engedélyeztetésével kapcsolatban merültek fel problémák. Ugyanakkor megerősítjük, hogy a személyforgalom nem október 23-án, a nemzeti ünnepen indul újra. Ennek oka részben a munkálatokban a nyár folyamán beállt 1 hónapos kényszerszünet, részben pedig az, hogy biztosító és vonatbefolyásoló rendszerek új, Magyarországon először beépítésre kerülő nemzedéke az eredetileg tervezettnél ugyancsak hosszabb tesztidőszakot igényel. Mindezekre tekintettel a tulajdonos Építési és Közlekedési Minisztérium jóváhagyta a személyforgalom elindításának későbbre halasztását. Ennek hivatalos időpontja a jelzett munkák előrehaladása függvényében kerül meghatározásra, amiről a nyilvánosságot azonnal értesíteni fogjuk.

Jelen állás szerint tehát nem lehet tudni, mikor indulhat el a Szabadka–Szeged személyvonat.