Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélték a gyerekét meggyilkoló nyíregyházi anyát

2023.10.19. 16:00
Egy nyíregyházi takarítónő 2021-ben megszülte, majd megölte egészséges gyermekét. A két fiút nevelő anyának 2016-ban már volt egy hasonló terhessége, de akkor megúszta a büntetést. Most nem jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélte őt a Nyíregyházi Törvényszék.

Petőfi Attila, az ORFK vezérőrnagya az Indexnek az ügyről korábban úgy nyilatkozott, hogy 2016-ban egy nyíregyházi gimnázium mosdójában kivérzett állapotban találták meg a takarítónőt. Miután bevitték a kórházba, az orvosok megállapították, hogy a nő nemrégen szült.

Bár a fiatal takarítónő tagadta ezt, meggyanúsították a csecsemő megölésével.

A nő azonban ügyvédet fogadott, aki annyit közölt az eljárás során: ügyfele valóban szült, de a gyerek nem mutatott életjeleket. Pánikba esett, a testet kidobta a szemetesbe, majd ezt követően lett rosszul a WC-ben.

Két évvel ezelőtt, 2021-ben Nyíregyháza belvárosában, a Bujtosi-tónál kutyasétáltatók egy emberi méhlepényt találtak. A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az egykor rabosított asszony újra szült, de itt sincs meg a gyerek. Petőfi Attila nyomozó az Indexnek elmondta, hogy a takarítónőnek volt már két gyereke: az egyik kamasz, a kisebb fiú azonban sérülten született. A nő úgy gondolta, hogy nem hozhat a világra egy újabb beteg gyereket, ezért végzett mindkét csecsemővel.

Az újszülött testét még nem találták meg 

Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője közleményében most azt írta, hogy a vádlottat 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. A nem jogerős ítélet szerint a nő feltételes szabadságra sem bocsátható.

A vádirat szerint 2020. október 27-én végzett nőgyógyászati vizsgálaton derült ki, hogy a vádlott terhes, de várandósságáról senkinek sem szólt. Az asszony, miután 2021. április 30-án érezte, hogy hamarosan szülni fog, a nyíregyházi Bujtosi-tóhoz ment, majd egy bokros, ligetes területen elbújt, és megszülte kisfiát.

Az élve született gyermeket anyja ismeretlen módon és helyen megölte, holttestét pedig elrejtette.

A szülés helyén hagyott méhlepényre és a köldökzsinórra járókelők bukkantak rá, ők értesítették a rendőrséget – közölte Resán Dalma.

Az újszülött holttestét az eljárás során nem találták meg – tette hozzá. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, az ügyész hosszabb időtartamú büntetés kiszabásáért fellebbezett.