Szent János Kórház: Négy osztályon problémás a fűtés, átszervezik a betegellátást

2023.10.19. 17:54
Korábban megírtuk, sajtóhírek szerint nincs fűtés a Szent János Kórház belgyógyászatán. Most válaszolt az intézmény az Indexnek, mely szerint négy betegellátó osztályon áll fenn fűtést érintő műszaki probléma. Emiatt hősugárzókkal, olajradiátorokkal, valamint plusz takarókkal, pokrócokkal próbálják a megfelelő hőmérsékletet fenntartani. A betegérdekeket szem előtt tartva kismértékben átszervezik a betegellátást az érintett intézményekben.

Szerdán beszámoltunk róla, a Szent János Kórház 1-es épületében, a belgyógyászaton egyes hírek szerint már napok óta nincs fűtés. Emiatt, valamint a rosszul záródó ablakok miatt rendkívül hideg van az épületben. Több beteg nem mer fürdeni, nehogy tüdőgyulladást kapjon. Cikkünkkel kapcsolatban kerestük a kórház sajtóosztályát, amely most válaszolt.

Kiemelték, hogy a Szent János Centrumkórház nyolc telephelyen végzi a betegellátást, melyek közül csak a Diós árok telephelyen 29 épület működik, ebből jelenleg négy betegellátó osztályon áll fenn fűtést érintő műszaki probléma.

Az intézményben központi fűtési rendszer működik, amelynek a beüzemelését és a próbafűtését is kezdeményezte a kórház a problémák elkerülése miatt. Azonban a próbafűtés ideje alatt több helyen hibák jelentkeztek a fűtési rendszerben.

A feltárt problémák nagy részét sikerült megjavítani, azonban egyes épületek esetében ez még folyamatban van, egyes munkálatok a tervezettnél hosszabb időt vesznek igénybe

– közölték.

Azt megígérte a kórház, hogy a munkálatok befejezéséig minden rendelkezésre álló módon igyekszik betegeik és kollégáik közérzetét javítani, ennek érdekében az épületben olajradiátorok működnek, valamint plusz takarókat osztottunk ki.

A mostani hideg éjjelekre tekintettel a plusz takarókon kívül pokrócokat is adtak a betegeknek és elrendelték további hősugárzók beszerzését és beüzemelését.

A fennakadás miatt a „betegérdekeket szem előtt tartva” az akut gasztroenterológiai és pszichiátriai felvételt átmenetileg lemondták, valamint haza engedték – a kezelőorvosokkal egyeztetve – azokat a betegeket, akiknek az állapota ezt lehetővé teszi.

Átszervezés is lesz

Egyes betegeket más osztályokra helyeznek át, így a belgyógyászati osztályok a Kútvölgyi Kórházba költöznek.

Ennek célja, hogy a korszerű körülmények között növeljük betegeink komfortérzetét és javítsuk a betegellátás minőségét. Amint az infrastrukturális feltételek lehetővé teszik, az I. Belgyógyászat átköltöztetését megkezdjük a Kútvölgyi Kórházba

– írták.

Majd kijelentették, hogy a kórház vezetősége a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság együttműködve mindent megtesz a műszaki problémák mielőbbi kijavításának érdekében.

A kórház kiemelte, hogy 2023. július 1-től a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) vette át a kórházak műszaki üzemeltetési feladatait. A javításokkal kapcsolatos kérdésekkel így az ügyben illetékes, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság felettes szervéhez, a Pénzügyminisztériumhoz kell fordulni.