Eltemették az esztergomi robbantásban elhunyt rendőrt

2023.10.20. 17:53
Pénteken helyezték örök nyugalomra az esztergomi robbantásban elhunyt posztumusz rendőr főhadnagyot, Kónya Gábor Lajost Nyíregyházán. A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János személyesen koordinálta a zárt körű gyászszertartást.

Végső nyugalomra helyezték a hősi halottá nyilvánított Kónya Gábor Lajost, az esztergomi robbantás rendőr áldozatát Nyíregyházán, pénteken.  

A család kérésére a gyászszertartás nem nyilvánosan zajlott, 15 órakor kezdődött az  Északi temető Rózsaparkjában, ahol a hősi halottnak egy díszsírhelyet is adományoztak. 

Az Index is beszámolt az egész országot megrázó esetről, amikor Kónya Gábor Lajos, a Terrorelhárítási Központ néhai főhadnagya egy szeptemberi robbanásban életét veszítette: a rendőrök egy esztergomi családi házhoz vonultak ki intézkedni, ahol a robbantással fenyegetőző J. Lászlót órákig győzködte egy túsztárgyaló, sajnos hiába.

Amikor a rendőrök benyomultak a házba, a férfi egy gázpalack segítségével mégis előidézte a detonációt, amelyben a TEK munkatársa életét vesztette.

Több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan. A robbantás után az elkövető is meghalt.

Az eset után Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította Kónya Gábor Lajost. 

A robbantót, J. Lászlót szomszédai agresszív embernek ismerték, több bűncselekmény miatt körözték, és az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt is folytatott ellene eljárást – írja a Dunaújvárosi Hírportál, a Duol.hu.  

Kónya Gábor Lajos feleségét és két kisgyermekét hagyta hátra, az elhunyt rendőr felesége a közösségi oldalán mondott köszönetet mindenkinek, aki élete legfájdalmasabb időszakában mellette áll – írta a lap.