Csődbe mehet Balmazújváros

2023.10.22. 21:40
Csődbe kerülhet Balmazújváros, miután hónapok óta késik a működéshez szükséges két rendelet elfogadása. A 2022-es költségvetés módosítását és a zárszámadás elfogadását hat képviselő akadályozza, a polgármester attól tart, ha nem születik döntés időben, több száz városi dolgozó bérének kifizetése maradhat el.

Több száz városi dolgozó bére került veszélybe Balmazújvárosban, ugyanis a képviselő-testület hónapok óta nem tudja elfogadni a tavalyi költségvetés módosítását és a zárszámadást. A szavazást négy fideszes és két független képviselő akadályozza, mivel szerintük ahhoz nem áll rendelkezésre elegendő információ – számolt be az RTL Híradó.

Emiatt pedig nem fér hozzá a város az Államkincstárnál lévő forrásaihoz, és attól tartanak, ha nem születik időben döntés, novemberben nem tudják kifizetni a több mint hatszáz dolgozójukat.

Ferenczi Mária független önkormányzati képviselő a csatornának elmondta, hogy továbbra sem kaptak meg minden szükséges információt ahhoz, hogy szavazni tudjanak. Szerinte hitelből kellene kifizetni a városi dolgozókat. 

Amennyiben a képviselők nem fogadják el a rendeletet, a kormányhivatal a Kúriához fordul, és ezt követően a főispán alkothatja meg a jogszabályt az önkormányzat helyett. A polgármester viszont attól tart, hogy ez a folyamat túl sokáig húzódhat, mivel a város csődbe kerülése a főispáni döntés meghozatalának idejétől függ. Hegedűs Péter szerint azonban ez csak technikai csőd lenne, mivel a két rendelet elfogadása után a város a szükséges pénz kétszereséhez jutna hozzá.