Orbán Viktor Veszprémben, tüntetés Budapesten október 23-án

20221023111029 PAP 9560
2023.10.22. 18:10
Orbán Viktor miniszterelnök idén sem a fővárosban mondja el október 23-i beszédét. Budapesten tüntetés lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján.

Az idei állami megemlékezések már október 22-én, vasárnap elkezdődtek. Délután a Műegyetemi emlékműnél történt koszorúzást követően beszédet mondott Dömötör Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Késő délután megtartották a hagyományos fáklyás emlékmenetet, amelynek végén a Bem téren felszólalt Panyi Miklós miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség stratégiai és parlamenti államtitkára.

Október 23-án pontban 9 órakor kezdődik az ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, majd 10 órától egészen 18 óráig látogatható a Szent Korona, a Díszlépcsőház, valamint a Kupolacsarnok. A Terror Háza Múzeumba is ingyenes lesz a belépés.

Orbán Viktor Veszprémben

A kormányfő tavaly Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum átadóján mondott ünnepi beszédet. Orbán Viktor az idei október 23-át sem a fővárosban tölti, ezúttal az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Veszprémben áll színpadra.

A miniszterelnök 2022-ben több kritikát is kapott, amiért nem Budapesten szólalt meg, akkori beszédében így üzent az ellenzéknek:

A vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló ma Zalaegerszegen ünnepelni, ahogy ők mondják, csak Zalaegerszegen. Nem értik, hogy Budapest nem azonos az országgal, nem értik, hogy 1956 nem egy város, hanem az egész ország, sőt az egész nemzet forradalma volt.

Tüntetés Budapesten, Karácsony Gergellyel

„Szabadság! Érted.” – erre a címre keresztelték az október 23-i fővárosi demonstrációt, amelynek szervezői között mások mellett ott van az Egységes Diákfront, az Országos Közös Akarat, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A megmozdulás 16:30-kor kezdődik a Hősök terén, közben a helyszínen ki lehet tölteni a 7IGEN-es alternatív népszavazás íveit. A menettel elhaladnak majd a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt, hogy emlékezzenek a kirúgott tanárokra, útba ejtik az orosz nagykövetséget, valamint a Terror Házát is.

A menet 18 órára ér az Oktogonra, ahol elindul a fővárosi megemlékezés, beszédet mond Karácsony Gergely. A főpolgármester mellett lesznek felszólalók az Egységes Diákfront, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék, valamint az OKA részéről is.

Gyurcsány Ferenc is megszólal, ágyútűz a Mi Hazánknál

A Demokratikus Koalíció október 22-én ünnepelte a születésnapját, amelyen beszédet mondott Gyurcsány Ferenc.

A párttól megtudtuk, hogy vezető politikusaik a DK hagyományaihoz híven október 23-án a városligeti ’56-os emlékműnél koszorúznak majd, ennek során Gyurcsány Ferenc sajtónyilatkozatot tesz. A DK helyi szervezetei, polgármesterei és önkormányzati képviselői pedig szokásuk szerint koszorúzással emlékeznek országszerte az ’56-os forradalom áldozataira.

Ezenkívül a Demokratikus Koalíció csatlakozik a civil szervezetek, tanárok és diákok október 23-ra szervezett oktatási tüntetéséhez, aktivistáik és a DK politikusai nagy számban vesznek majd részt a demonstráción.

A Momentumtól azt a választ kaptuk, hogy nem tartanak központi rendezvényt, Gelencsér Ferenc elnök-frakcióvezető videóban osztja meg gondolatait a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban.

Emellett a párt politikusai és tagjai helyi közösségeikben, lakhelyükön fognak megemlékezni és koszorúzni, valamint a párt vezetői politikusai közül többen is részt vesznek a budapesti demonstráción. Havasi Gábor, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltje fáklyás felvonulást szervez.

Az MSZP október 22-én Kaposváron emlékezett meg 1956-ról. A párt politikusai Nagy Imre szülőházánál koszorúztak, valamint beszédet mondtak Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre társelnökök, Hiller István választmányi elnök és Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes.

A Jobbik – Konzervatívok október 23-án délelőtt a Mansfeld Péter parkban tart megemlékezést, ahol jelen lesz a párt több képviselője, valamint beszédet mond Gyöngyösi Márton pártelnök, EP-képviselő.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja október 23-a alkalmából nem szervez rendezvényt, társelnökeik politikai üzenetét a közösségimédia-oldalaikon közvetítik majd. Az LMP október 26-án 9:30-tól a „Nem leszünk akkugyarmat!” című konferencián „vívja meg újra szabadságharcát a kormány akkumulátorgyarmatosító terve ellen”.

A Párbeszéd – Zöldek megkeresésünkre azt közölte, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterrel tartanak, így a fővárossal, a civil és a szakszervezetekkel közös eseményen vesznek részt.

A Mi Hazánk Mozgalom a Corvin közben tart megemlékezést, Pongrátz András ’56-os szabadságharcos, Toroczkai László pártelnök, Roman Fritz lengyel képviselő, Grundtner András, a párt főpolgármester-jelöltje, Novák Előd alelnök, valamint Binder Csaba, a Mi Hazánk Ifjainak elnöke mond beszédet. A rendezvényen hagyományőrző ágyútűz is lesz.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. október 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)