Mostantól órákkal hamarabb érkezhet a katasztrófavédelmi segítség

2023.10.24. 19:32
Árvizek, tűzvész sújtotta térségekbe jóval gyorsabban érkezhet a segítség az új központi, Budapest XVII. kerületében létesített raktárcsarnok használatával, ahol elsősorban katasztrófahelyzetek felszámolásához szükséges eszközöket fognak tárolni – mondta el az Indexnek Pásztor József tűzoltó ezredes, a Gazdasági Ellátó Központ igazgatója.

Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja kiképző- és raktárbázisán átadták a 420 millió forint európai uniós támogatásból épített új logisztikai raktárcsarnokot.

A katasztrófavédelem XVII. kerületében lévő központi raktárbázisán 2019 végén vették használatba az első, európai uniós projektből felépített csarnokot. A jelenlegi, KEHOP-1.6.0-15-2022-00030 Logisztikai raktárcsarnok építése II. projekt a korábbi kapacitásokat bővíti. A most átadott létesítmény hasonlít az előzőhöz, nagyjából 790 négyzetméteres, hatméteres belmagasságú, fűthető könnyűszerkezetes csarnok. A jelentős karbantartást nem igénylő raktárépület tetejére telepített napelemekkel részben biztosítható a fűtés és az elektromosenergia-ellátás. A csarnokot targoncás, raklapos rakodásra alkalmas állványrendszerrel, belső világítással, rakodást, árufogadást, kiadást segítő elektromos raktárkapukkal szerelték fel.

Ezek vannak a központi raktárakban

Itt kapnak helyet a Belügyminisztérium Állami Céltartalék részét képező védekezési anyagok, eszközök, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság részére raktározott anyagok, valamint a korszerűtlen, nehezen megközelíthető sződligeti raktárban tárolt ár-, illetve belvízvédekezési anyagok, eszközök. A 2019-ben létesített raktárcsarnokhoz hasonlóan több száz tömlő és szivattyú, aggregátor, homokzsákok, csizmák, törölközők, esőruhák, munkavédelmi kesztyűk, sátrak, tábori ágyak, matracok, ágyneműk kapnak helyet, fűtőberendezések, világítótestek, fáklyák, minden, amire árvíz idején szükség lehet a lakosság biztonságos mentéséhez, a káresemény felszámolásához. „A kisebb villámárvizek az érintett település környéki raktárkészletből megoldhatók, a nagyobb katasztrófák esetén használják a központi csarnokot”– közölte lapunkkal Mukics Dániel szóvivő. A szakemberek tájékoztatása szerint a készletet országspecifikusan határozzák meg, az elmúlt évek tendenciái alapján. 

Az új projekt keretében két elektromos villás targoncát is beszerzett a szervezet. Az új raktárcsarnokban összevontan tárolt készletek lehetővé teszik a központi szervek gyorsabb reagálását és a műveletek logisztikai támogatásának mihamarabb történő elkezdését.

„Már a négy éve megnyitott raktár használatával is órákkal lerövidült az az idő, ami az értesítés és a szükséges eszközökkel felszerelt kamionok útnak indítása között telt el, ugyanis a gépesítésnek köszönhetően az állványok lepakolásához alig van emberi erőre szükség. A jelenlegi még modernebb technológiákkal szintén csökkenthető ez az idő” – mondta el az Indexnek Pásztor József tűzoltó ezredes, a Gazdasági Ellátó Központ igazgatója.

A létesítmény által biztosított előnyökön kívül szólt a további lehetséges fejlesztési irányokról is. Kitért arra, hogy a raktárbázis betonozott felületeinek bővítésével konténerek, járművek tárolására nyílik lehetőség, a jelenlegi épületek kiváltása érdekében pedig szóba jöhet újabb raktárcsarnok építése is. Azt illetően, hogy mikor kezdődhet meg a még üres épület feltöltése, elmondta, hogy heteken belül, ugyanis ennek terveit már készítik. 

A tájékoztatót követően Péli Ferenc László tűzoltó alezredes, a BM OKF Beruházási és Fejlesztési Főosztályának helyettes vezetője többek között arról is beszélt, hogy ha teljesen feltöltik az új csarnokot, akkor csaknem hétszáz EUR-raklapot lehet benne elhelyezni. Kérdésünkre, hogy szükség van-e ennyi központi logisztikai raktárépületre, a szakemberek elmondták, hogy feladatuk az országos katasztrófahelyzetekre való felkészülés, az ilyen környezetünket és akár emberi életet veszélyeztető helyzetek felszámolásához rengeteg eszközre van szükség, amit pedig korszerű raktárépületekben kell tárolni, olyan bázisokon, amelyek bármilyen esetben könnyen megközelíthetők.

Több ország kapott innen segítséget

Mukics Dániel szóvivő tájékoztatása szerint a készletük elsősorban a magyar lakosság biztosítására szolgál, de más országoknak is tudnak segítséget nyújtani, amennyiben diplomáciai úton megkeresik őket ezzel. Legutóbb idén augusztus 11-én, a szlovéniai árvízhelyzethez küldtek többkamionnyi szállítmányt: 200 ezer homokzsákkal, 500 pár gumicsizmával, 300 matraccal, 300 takaróval, 300 párnával, 600 lepedővel, 5 ezer fáklyával és 10 tekercs, összesen 4800 négyzetméternyi árvízi védekezéshez használható fóliával.

A 2020. december 28-i horvátországi földrengés károsultjainak megsegítésére  két nappal később 250 összecsukható tábori ágyat és 250 hálózsákot tartalmazó szállítmányt küldtek. A 2022 márciusában történt horvátországi földrengésre Magyarország három órán belül reagált, szintén tábori ágyakat, matracokat ajánlott fel a szomszédos országnak. 2019-ben Albániát kétszer is hasonló katasztrófa sújtotta, szeptember 26-án és november 29-én is küldtek a bajba jutott országnak elsősorban menedék- és elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközöket: sátrakat, matracokat, hálózsákokat, ágyneműket, tábori ágyakat, matracokat és élelmiszer-gyorssegélyt tartalmazó több mint huszonegymilliós szállítmányt. 

Mindezt a Budapest XVII. kerületében létesített raktárcsarnokban tárolták, majd indították útnak. Ahogy nehéz kutató-mentő szervezetük, a HUNOR eszközeit is itt tárolják, többek között azok a tárgyak is itt vannak, amiket a februári törökországi földrengésnél nyújtott segítség alkalmával használtak. A romok alatt rekedt emberek kiszabadításához olyan felszerelésekkel rendelkeznek, amelyekkel akár 20 tonnás, több méter vastag, fém- és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni. Mukics Dániel emlékeztetett: a speciális mentőalakulat külföldön 48 órán belül, Magyarország távoli pontjain 8 órán belül, Budapesten 3 órán belül képes megkezdeni a munkát. A szakember arra is kitért, hogy a segélyszállítmányok küldésével egy időben a polcok feltöltése is megtörténik, hiszen a telephelyen egy állandó stabil készlettel kell rendelkezniük.