Több százezer forintos pénzbüntetést kapott a somogyi rendőr egy fuvar miatt

2023.10.25. 09:57
2022 januárjában egy rendőr tiszthelyettes rendeltetési helyét engedély nélkül elhagyta, a lakásához autózott, és elfurikázta onnan élettársát egy buszállomásra. 2022 decemberében vádat emeltek ellene, később pénzbüntetésre ítélték.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye szerint 2022 decemberében a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség vádat emelt egy Somogy vármegyei rendőr tiszthelyettes ellen szolgálati visszaélés bűntette és szolgálatban kötelességszegés vétsége katonai bűncselekmények miatt – írja az ügyészség.

2023. szeptember 14-én Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa

első fokon bűnösnek találta a férfit, és halmazati büntetésül 225 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A katonai ügyész súlyosabb mértékű pénzbüntetés kiszabásáért, az elkövető és védője enyhítésért fellebbezett.

A tiszthelyettest 2022. január 30-án járőrszolgálatba vezényelték, majd azt az utasítást kapta, hogy kísérjen el egy közlekedési balesetben érintett német állampolgárt a kórházba, majd az orvosi vizsgálatáról készült dokumentációt továbbítsa a baleseti helyszínelő rendőrtársa részére.

A rendőr tiszthelyettes a kórházi várakozás közben rendeltetési helyét engedély nélkül elhagyta, majd a szolgálati gépjárművével a lakására ment, és onnan az élettársát az autóbusz-állomásra szállította. Ezt követően visszament a kórházba.

A másodfokú katonai büntetőeljárásban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezte az ügyészi fellebbezés fenntartásával a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsánál a rendőrre kiszabott pénzbüntetés mértékes felemelését.