Tízezrével viszik haza az urnákat a gyászolók, most összefogtak a temetkezési szervezetek

shutterstock 1298533774
2023.10.25. 08:51
Kampányt indított az öt legnagyobb magyar temetkezési szervezet, miután egyre nagyobb problémát jelent Magyarországon a hamvasztásos gyászszertartások után a hamvak, illetve pontosabban az azokat tartalmazó urnák hazavitele. Évente már mintegy 25 ezerrel nő az otthonokban tárolt urnák száma.

Magyarországon évente körülbelül 135 ezer elhunytat helyeznek végső nyugalomra, amelynek jelentős része, nagyjából 70 százaléka ma már hamvasztásos temetés. A nagyobb városokban ez az arány még kiemelkedőbb, Budapesten például a temetések 95 százaléka hamvasztással történik. Ebben több tényező is szerepet játszik, például az is, hogy a hamvasztásos temetések költsége átlagosan csaknem 100 ezer forinttal kevesebbe kerül, mint a koporsós búcsúztatásoké.

Pedig a hamvaknak is hasonlóan meg lehet adni a végtisztességet, számos helyszínen lehet elhelyezni a temetőkben az urnákat, de akár sírhelybe is el lehet temetni őket, ugyanúgy, mint a koporsókat. Ennek ellenére mégis tízezrével viszik haza a magyar gyászolók az urnákat.

Rengeteg urna lehet az otthonokban

Gerencsér Balázs, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) elnöke az Indexnek elmondta: évente nagyjából 25 ezer körülire tehető a hazavitt urnák száma. Ez pedig számos, előre nem látott gondot is okozhat. Emiatt indított most kampányt öt magyar temetkezési szervezet, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy milyen problémával is jár egy ilyen döntés.

„Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen következményekkel is jár az urnák hazavitele. Egyrészt nem mindig tudják, mit szeretett volna maga az elhunyt, de azt sem mérik fel, hogy mi lesz az urnák sorsa, amennyiben elköltöznek, vagy velük is történik valami. Nemrég arról szóltak a hírek, hogy egy magyar bácsi urnája egy német vasútállomás poggyászmegőrzőjéből került elő. Ő biztosan nem ezt szerette volna” – mondta az Indexnek Gerencsér Balázs, aki szerint

sok olyan esetről is hallani, amikor a rokonság többi része nem róhatja le kegyeletét az elhunyt előtt, mert az özvegy, illetve az urna kezelője nem engedi be őket az urnához.

Szakemberek sem javasolják

Az otthon tárolt urnákkal kapcsolatban szakértők is úgy látják, hogy bár elsőre megnyugtatónak tűnhet, ha elhunyt szerettünk hamvait a közelünkben tudjuk, hosszú távon csak megnehezíti a gyász feldolgozását.

„A gyász nem múlik el. Nem múlik el, csak körbenövi az élet. A hamvak otthonokban való elhelyezése megzavarhatja a gyászfeldolgozási folyamatot, és nehezebbé teheti a méltó és tiszteletteljes búcsút” – olvasható Orvos Tóth Noémi klinikai szakpszichológus véleménye a kampánnyal kapcsolatban.

Gerencsér Balázs lapunknak kifejtette: nagyjából tíz évvel ezelőtt kezdett megugrani a hazavitelek száma, így most egyre több olyan hírről lehet hallani, amikor váratlanul előkerülnek urnák, olyan házakból, amelyeknek már minden lakója elhunyt, vagy folyó- esetleg tóparton találják meg őket, mert az egész edényt bedobták a vízbe, ám mivel ezek levegőt is tartalmaznak, így nem süllyednek el. Ezek mind olyan esetek, amelyek megelőzhetőek lehetnek a most indított kampánnyal, amelytől azt remélik, elegendő információt nyújt a lakosságnak, hogy mérlegeljék döntésüket.

Mit mond a jog?

Magyarországon a temetést szervező – általában családtag, egyenes ági leszármazott vagy házastárs – dönthet arról, hogy mi legyen az urna sorsa hamvasztásos temetés esetén. Amennyiben haza akarja vinni, akkor nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet a helyi köztemető őriz. Ebben pontosan el kell mondania, hol tartják majd az urnát, milyen körülmények között, hiszen a járási kormányhivatalnak ellenőrzési joga van, így a hatóságok is vizsgálhatják a hamvak kezelésének megfelelőségét. Szétszórni csak külön engedéllyel lehet, ebben egyébként több temetkezési vállalkozás is segít – például erdei, légi, vízi – engedélyek beszerzésével.

Milyen lehetőségek vannak a hamvak tárolására?

Hamvasztás után az elhunyt hamvainak méltó elhelyezésére számos lehetőség létezik. Ezek közé tartozik a temetőbe, urnafalba, urnafülkébe vagy földbe helyezés, valamint a temetőn belüli szétszórás. Urnafülkét egyébként már kis összegtől is lehet bérelni, Pest megyében a kisebb településeken 10 évre 20-25 ezer forint a hely megváltásának díja. Ugyanakkor templomok vagy altemplomok is szolgálhatnak nyughelyként, illetve repülőgépről való szórásra és vízre engedésre is van lehetőség. Továbbá, a hamvak megosztásával a gyászolók választhatják a kegyeleti ékszerben, mini urnában vagy szelencében történő elhelyezést is.

(Borítókép: Shutterstock)