Orbán Viktor bejelentkezett Brüsszelből: elmondta, mit nem támogat Magyarország

D MTI20231026001
2023.10.26. 14:46
Magyarország ellenzi a terrorizmust, ezért nem támogatja a migrációt sem, aki ugyanis a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben is belátják: nyilvánvaló összefüggés van a terrorcselekmények és migráció között. A kormányfő azt mondta, az EU több pénzt akar beszedni a tagállamoktól, hogy odaadhassák a migrációval kapcsolatos befogadáspolitikára és az ukránoknak.

Magyarország álláspontja világos: nem akar pénzt adni a migránsoknak, és nem akar pénzt adni Ukrajnának sem, legfeljebb egy nagyon alapos előterjesztés alapján. A jelenlegi előterjesztések mögül azonban hiányoznak a komoly szakmai és politikai érvek. Az, hogy adjunk több pénzt, nem fog menni, ezt el fogjuk utasítani

– fogalmazott a miniszterelnök.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, Magyarországnak van béketerve, és minden kommunikációs csatornát nyitva kíván tartani Oroszországgal annak elfogadása reményében.

Mint mondta, Magyarország az egyetlen ország, amely a minden európai érdekében álló béke mellett áll ki. Magyarországnak átlátható és nagyon egyértelmű békestratégiája van, és mindent meg akar tenni a béke elérése érdekében. Ezért úgy látja, minden lehetséges kommunikációs csatornát nyitva kell tartani az oroszokkal, különben nincs esély a békére.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta, Magyarország kiáll Izrael azon joga mellett, hogy megvédje magát és biztosítsa, hogy az október 7-én elkövetett terrortámadáshoz hasonló soha többé ne fordulhasson elő a Hamász iszlamista terrorszervezet részéről Izrael Állam ellen. Kijelentette továbbá, hogy szükség van a humanitárius segítségnyújtás biztosítására.

Magyar és európai álláspont szerint is két ország, Izrael és Egyiptom helyezkedik el a Földközi-tenger térségében, amelyek közül ha bármelyik instabillá válik, a térségből azonnal migrációs hullámok indulhatnak el Európa felé. Ennek elkerülésére stabilizálni kell ezen országokat, a régió stabilitása ugyanis az európaiak érdeke 

– húzta alá a miniszerelnök.

Kérdésre válaszolva a kormányfő reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozón elfogadni tervezett zárónyilatkozatban a tagállami vezetők tagjelölti státuszt biztosítanak Georgia számára.

Több téma is napirenden

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint a kétnapos csúcstalálkozón az uniós vezetők a Közel-Keleten kibontakozó helyzetről, az Oroszország agressziós háborúja nyomán Ukrajnának nyújtandó további támogatásról, az EU hosszú távú költségvetéséről, a gazdaságról, a migrációról és a külkapcsolatokról tárgyalnak majd.

A kormányfő a közösségi oldalán is bejelentkezett Brüsszelből. Hivatalos Facebook-oldalán azt írta: 

Brüsszel több pénzt akar adni a migránsok behozatalára és a háborúra. Mi ezt nem támogatjuk! Brüsszelben változásra van szükség! 

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára 2023. október 26-án. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)