Lehet elővenni a gumicsizmát, alaposan elázunk csütörtökön

2023.10.26. 06:17
Esős, borús időre számíthatunk csütörtökön, az egész országban szükség lesz az esernyőkre. Hideg ugyan nem lesz – 16 és 23 fok között alakul majd a hőmérséklet –, a nap azonban csak rövid időre bújik ki a felhők mögül.

Csütörtök hajnalban felhős lesz az ég, emellett északon és északnyugaton párás, ködös időre számíthatunk. A déli határ mentén helyenként eső, zápor is kialakulhat, a szél pedig időnként megélénkül.

Nem kell különösebben hidegre számítani, hiszen éjszaka sem hűlt a hőmérséklet 7–14 Celsius-fok alá. Lassan oszlik majd a felhőzet délelőtt, de néhány órára kisüthet a nap.

Napközben szórványosan, majd késő estétől egyre nagyobb területen várható eső, zápor, a Dél-Dunántúlon néhol zivatar is lehet.

Helyenként élénk, erős lökések kísérik a nyugatiról fokozatosan déliesre forduló szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű. Késő délutántól nyugat felől borul majd be. 

Eső, eső és még több eső

A csapadékos időjárást az éjszaka során érkezett frontális csapadékrendszernek köszönhetjük. Az elmúlt napon az OMSZ dobogókői automata mérőállomása mérte a legtöbb csapadékot, ez csaknem 46 milliméter esőt jelent. 

Az előrejelzések alapján pénteken is velünk marad a csapadékos időjárás, egymás után érkeznek az időjárási frontok. Pénteken már országszerte tartós, sokfelé kiadós mennyiségű csapadék érkezik a földekre.

Az esernyőkre mindenképp, de egyes helyeken akár a gumicsizmákra is szükség lehet, ráadásul a nagy csapadék miatt több megyére másodfokú, narancs figyelmeztetés érvényes.

Óvatosan az utakon, nem csak az eső miatt

Csütörtökön a hideg- és a melegfrontra érzékenyek szervezetét is megterhelheti az időjárás. Ez főként fejfájást és koncentrációs zavart, vérnyomás-ingadozást okozhat. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras