Kunhalmi Ágnes: A fideszesek mennek előre, mint a golyó, mi pedig szanaszét vagyunk

DSC9753
Az MSZP társelnöke szerint az ellenzéki pártoknak együtt kellene indulniuk a közelgő EP- és önkormányzati választáson, azzal ugyanis, hogy egymással versengenek, csak nagyobb előnyt adnak a Fidesznek.

„Az együttműködés hiánya nem az MSZP problémája, hanem az országé” – jelentette ki az MSZP társelnöke az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. Szerinte az ellenzéknek nem egymással kellene vetélkednie, hanem a Fideszt kéne megpróbálnia legyőzni. Kunhalmi Ágnes éppen ezért szomorú, és hibának tartja, hogy az ellenzéki pártok nem hallgattak rá, és a jövő nyári európai parlamenti választásokon nem közös listán indulnak. 

A szocialisták társelnöke azt sem érti, miért kellett annak idején elhagyniuk a pártot Gyurcsány Ferencéknek, ha most a Demokratikus Koalícióval olyan szociáldemokrata fordulatot igyekeznek végrehajtani, amit az MSZP 2010 után meghirdetett. Kunhalmi szerint azzal, hogy a hazai baloldal akkor két pártra szakadt, olyan strukturális hátrányt okoztak, ami óriási előnyt adott a Fidesznek. 

Mi szerettük és tiszteltük a Ferit, nem akartuk, hogy elmenjen

– jelentette ki Kunhalmi Ágnes.

A politikus úgy látja, valamilyen módon muszáj lesz újra egyesíteni a baloldalt, hogy fel tudják venni a versenyt ismét a Fidesszel szemben, az a versengés, amely azonban jelenleg zajlik az ellenzéki oldalon, Orbán Viktor hatalomban maradását segíti. 

Az ellenzéki pártok a folyamatos bizonytalanságot közvetítik a szavazók felé, miközben a fideszesek mennek előre, mint a golyó. Az önkormányzati választás az európai parlamenti választással egy napon lesz. Egy fideszes szavazó tudni fogja, hogy ki az az önkormányzati képviselő, ki az a polgármester vagy EP-képviselő, akire szavaznia kell. Mi meg ahányan vagyunk, annyifelé.

Abban ugyanakkor bízik Kunhalmi, hogy bár idáig csak az MSZP jelezte nyilvánosan, végül minden ellenzéki párt be fog állni Karácsony Gergely mögé Budapesten.

Arra a kérdésre, hogy megbocsátotta-e már a főpolgármesternek, amiért annak idején visszalépett Márki-Zay Péter javára az ellenzéki előválasztáson, Kunhalmi úgy felelt, akkoriban nagyon csalódott volt, hiszen az MSZP is őt támogatta miniszterelnök-jelöltként. Szerinte Karácsony ezzel a döntésével nagy hibát követett el, mert neki volt az elmúlt 13 évben a legnagyobb esélye arra, hogy érdemben össze tudja rendezni az ellenzék szavazóbázisát.

Ő lehetett volna a baloldal vezetője országosan is, de ezt valamiért feladta. Azt, hogy miért tette, nem tudom. Ezt tőle kell megkérdezni

– jelentette ki. 

A Konkrétan Rónai Egonnal korábbi adásait ide kattintva nézheti vissza.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes. Fotó: Kaszás Tamás / Index)