Átadták az új légvédelmi rakétarendszert a magyar honvédelemnek

2023.10.26. 20:41
Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszer két alegységét Győrben, a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában csütörtökön. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az átadáson elmondta: a magyar honvédség a legmodernebb technológiát képviselő földi telepítésű légvédelmi rakétarendszer birtokába került, amellyel nagy magasságú és közepes hatótávolságú oltalmat képes nyújtani.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, a 12 másik országban is alkalmazott rendszer legnagyobb erőssége, hogy irányítóállomások kapcsolatára épülő hálózati kialakítást tesz lehetővé.

„A NATO-államokban rendkívül elterjedt, kiváló amerikai gyártmányú AMRAAM rakétákkal működik, amelyeket a Gripen harci repülőgépek is használnak” – mondta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy tavaly megkezdte működését az Airbustól beszerzett Multifunkcionális Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ, a SAMOC.

Mint elárulta, folyamatban van az izraeli LM 20-84-es multifunkciós radarok beszállítása és rendszerbe állítása, amely a közismert izraeli Vaskupola-rendszer „szemeit” képviseli.

A fegyverrendszert gyártó norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS alelnöke, Kyrre Lohne elmondta:

Magyarország az első NATO-ország, amely a NASAMS megnövelt hatótávolságú AMRAAM rakétáit alkalmazza.

A beszerzésben a magyar és a norvég kormány mellett az amerikai kormány is részt vett a Raytheon céggel együttműködve.

A gyártó 2024 nyaráig további négy NASAMS alegységet, valamint egy kisebb tartalék alegység technikai eszközeit szállítja le – írták az átadáson kiosztott sajtóanyagban.