Kiemelték a Balatonból a különleges magyar vadászgép roncsait

2023.10.26. 15:40 Módosítva: 2023.10.26. 15:40
Második világháborús magyar vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból csütörtökön a szakemberek. A Messerschmitt típusú vadászrepülőgép csaknem 80 éve zuhant a vízbe Balatonakarattyánál.

Mint írtuk, október elején kezdték meg a szakemberek a Balaton vizébe zuhant, magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a roncs kiemelését követően Balatonakarattyán elmondta, hogy a Messerschmitt Me 109 típusú vadászrepülőgépet Beregszászi Sándor szakaszvezető vezette.

Mint mondta, a pilóta a haza védelmében halt meg, ez a cselekedet pedig minden időben méltó az emlékezésre.

A gép hadtörténeti jelentősége abban áll, hogy jelenlegi tudásunk szerint 

EZ AZ EGYETLEN HAZAI ÖSSZESZERELÉSŰ, MAGYAR GYÁRTMÁNYÚ MOTORRAL RENDELKEZŐ MESSERSCHMITT VADÁSZGÉP VILÁGSZERTE.

Csaknem 80 éve zuhant a Balatonba a különleges vadászgép

Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án légitámadást indított magyarországi célpontok ellen. Az óriási túlerő ellen harcoló magyar vadászgépek közül az egyik Balatonakarattya közelében csapódott a vízbe, miután eltalálták. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték, a gépet pedig elnyelte a Balaton.

Mint a Magyar Honvédség honlapja írja, a közel nyolcvan éve a víz alján pihenő repülő az egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép a világon.

„A győri Magyar Waggon és Gépgyárban, licenc alapján előállított repülőgép roncsa nemcsak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel” – teszi hozzá az oldal.