Szijjártó Péter: Politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a lakásokat

2023.10.26. 19:39
Magyarország állandó nyomás alatt áll az Európai Unióban annak érdekében, hogy csökkentse az orosz energiafüggőségét, azonban a diverzifikáció egyik legfőbb akadálya épp a brüsszeli politika – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tbilisziben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Selyemút Fórum panelbeszélgetésén közölte, hogy az Európai Unió súlyos kihívásokkal néz szembe, s ezek egyike az energiaellátás állandó bizonytalansága az ukrajnai háború kitörése, illetve a brüsszeli szankciók elrendelése óta. Problémának nevezte, hogy az EU nem fizikai, hanem politikai kérdésként tekint erre az ügyre.

„Az nem politikai nyilatkozat, hogy honnan vásárolja egy ország az energiát. Politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a házakat, lakásokat, politikai nyilatkozatokkal nem lehet a gazdaságot működtetni” – mondta.

Amíg a földgázt nem lehet hátizsákban vagy repülőgéppel elszállítani, addig onnan kell vásárolni, ahol adott az infrastruktúra

– szögezte le.

A tárcavezető azt is közölte, hogy az energiabiztonság garantálásához növelni kell a nukleáris energia részesedését, függetlenedve a külső nyomástól. Emellett fenn kell tartani a partnerséget a megbízható szállítókkal minden politikai nyomásgyakorlás ellenére, továbbá be kell vonni a kaukázusi régiót a megújuló energia importjába.

Szijjártó Péter az utóbbival kapcsolatban üdvözölte, hogy megszületett az a megegyezés, amely értelmében Magyarország Georgián és Románián keresztül, egy új, több mint ezer kilométeres, rekordhosszúságú tenger alatti vezetéken zöld villamos energiát tud majd importálni a jövőben Azerbajdzsánból.

Leszögezte, hogy a magyar kormány nem politikai vagy ideológiai, hanem gyakorlati kérdésként tekint a környezetvédelemre, amelynek kéz a kézben kell járnia a versenyképesség javításával.

Majd hozzátette: hazánk a világ azon húsz állama közé tartozik, amelyek károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett voltak képesek a gazdasági teljesítményük növelésére, s meg is kívánja tartani ezt a pozícióját. Ehhez pedig a nukleáris kapacitások és a zöld energia importjának bővítésére van szükség – összegzett, írja az MTI.