Legendás párt tér vissza a magyar politikába

2023.10.27. 11:12
Történelmi szövetséget köt a Jobbik – Konzervatívok és az 1930-ban alapított, később Torgyán József nevével fémjelzett Független Kisgazdapárt – közölték a két párt vezetői pénteki sajtótájékoztatójukon.

Gyöngyösi Márton szerint minden túlzás nélkül elmondható, hogy a rendszerváltás elmúlt harminc éve pusztulást és elszegényedést hozott a vidéknek, „leépülő közszolgáltatások, csökkenő munkalehetőség és elvándorló fiatalság jellemzi a vidék Magyarországát”. A politikus úgy látja, a nagyvárosok és a vidék közötti szakadék egyre nagyobb távolságot mutat.

Az EP-képviselő a Független Kisgazdapártról elmondta, hogy közel száz éve képviseli a vidék érdekeit Magyarországon, míg a Jobbik az elmúlt húsz évben a normális Magyarországért szállt síkra, „egy élhető, büszke és független Magyarország a víziója mindkét közösségnek”.

Ezért gondoltuk azt, hogy eljött az ideje annak, hogy egy történelmi párttal történelmi szövetségre lépjünk. A Jobbik és a Független Kisgazdapárt nem a külföldi ipari multiknak akarja a földeket juttatni, nem az jelenti a megoldást, amit a jelenlegi kormány és az elődei is kínáltak

– tette hozzá Gyöngyösi Márton.

Úgy gondolják, hogy a helyi közösségeknek kell olyan vállalkozásokat, tisztességes bért nyújtó munkalehetőségeket nyújtani, amelyek a vidék felemelkedését jelenthetik, ennek alapja a magyar föld. Gyöngyösi Márton úgy vélekedett, hogy a Fidesz a földet a spekulánsok játékszerévé tette és kijátszotta az oligarcháinak, valamint a külföldi multinacionális tőkének.

A pártelnök 2022-es választás egyik nagy tanulságának nevezte, hogy a vidék Magyarországa nélkül nincs kormányváltás. Számos olyan balliberális pártot lát, amely a városokban nyomul, de nincs olyan, amely a vidéknek nyújtana konzervatív alternatívát. Küldetésüknek azt tartja, hogy visszaadják a jobboldali, keresztény, konzervatív politika becsületét.

Gyöngyösi Márton újságírói kérdésre világossá tette, hogy ez a megállapodás nem választási szövetség, a közös munkára kötöttek együttműködést.

„Bort, búzát, békességet”

„Bort, búzát, békességet” – vette át a szót Balogh Károly, hozzátéve: 1930-ban jött létre a párt, 1990-ben jegyezték be újra, 2023-ban pedig egy olyan együttműködési megállapodást kötnek a Jobbikkal, amely mérföldkő a kisgazdák fejlődésében.

A Független Kisgazdapárt elnöke elárulta, az elmúlt években jogi helyzetük tisztázására minden pártot megkerestek, egyedül a Jobbik mutatott nyitottságot, sőt együttműködési lehetőséget ajánlott fel, amit a kisgazdák elfogadtak. Balogh Károly úgy gondolja, sokkal többet adhatnak a Jobbiknak, mint az most látszik. Az FKgP szövevényes történetével itt foglalkoztunk bővebben.

„Az együttműködési megállapodásunk nem zsíros állásokról, parlamenti helyek elosztásáról szól, ez az összefogás a vidék Magyarországáról, a gazdatársadalomról, a magyar parasztokról szól” – szögezte le Balogh Károly.

Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, bárhova ment az országban, mindenhol egy párt neve merült fel, ami a vidéket képviselte, az idősebbeknél a történelmi kisgazdapárt, a fiatalabbnál egy új kisgazdapárt. Az ellenzéki politikus országjárást ígért.

Atyánszky György, az FKgP alelnöke ezt azzal egészítette ki, hogy a kisgazdák 2018-ban már segítették a Jobbikot, később megszakadt a kapcsolat, majd hosszú tárgyalások után jutottak odáig, hogy ma aláírták az együttműködési megállapodást.