Jön a csok plusz, jönnek a még magasabb ingatlanárak?

DSC9771
A szokatlan időpontban – szerda kora este – tartott Kormányinfón jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy 2024 januárjától új családtámogatási rendszert indít a kormány, a csok pluszt.

A beszélgetés elején szakértőnk, Balogh László részletezte az intézkedés főbb elemeit. Mint mondta, ez a most bejelentett új lakástámogatási program alapvetően a babaváró logikáját követi. 

Új fejezet kezdődik a családtámogatások terén

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy véli, a csok plusz lényege éppen az, hogy a jövőben már csak a vállalt gyermekek után kapnak támogatást a családok. Ez más, mint a korábbi csoknál megszokott támogatás, amely részben visszatérítendő elemekből álló, részben kapcsolódó kedvezményekből álló támogatási rendszer volt, inkább a kedvezményes hitelprogramon keresztül megvalósuló támogatás. Azaz, ha a szülők gyermekeket vállalnak, majd ezek a gyerekek megszületnek, csak akkor kezdik a gyerekek számával arányosan elengedni a tőke bizonyos részét. 

Egy példával illusztrálva: Ha a család egy gyermeket vállal, akkor 15 millió forint, 3 százalékos kamatozású hitelt tud felvenni (10–25 év közötti futamidővel). Két gyermeknél már 30 millió a hitel, míg három gyermek esetén 50 millió forint. A 3 százalékos kamat azért nagyon kedvező, mert a piaci alapú hitelek esetében a legjobb banki ajánlatok 7 százalék körül mozognak. 

Újdonság az is, hogy már nincs különbség a vásárlásnál az új vagy a használt lakás között, ellentétben az előző csokkal. Különbség az is, hogy az első lakást vásárló fiatalok számára 80 millió forint az értékhatár, vagyis 80 milliós vagy annál olcsóbb ingatlanra lehet hitelt felvenni. A csok plusznál az önrész 10 százalékra csökkent. A továbbköltözésre gondoló családok pedig maximum 150 millió forint értékhatárban gondolkodhatnak. 

Milyen nyitott kérdések maradtak a csok plusz esetében?

A kormány november közepére ígérte a részletes szabályozást. Balogh László ugyanakkor megemlítette, nem tudni még, hogy mik lesznek a további feltételei az ingatlan kiválasztásának. Hiszen az előző csoknál is volt megkötés, hogy az ingatlannak mekkora minimális alapterületűnek kellett lennie a gyermekek számától függően, illetve mekkora az alapterület, aminek a vásárlását még támogatja az állam.

Az ingatlan.com szakértője szerint ugyanakkor még várat magára egy fontos részlet tisztázása is, amely a meglévő csokrendszernek volt az egyik legvonzóbb eleme. Ez pedig

az ingatlan megvásárlásához járó illetékkedvezmény, méghozzá az ingatlan értékhatárától függetlenül, amely az ingatlan piaci értékének 4 százaléka volt. Ezt a csok plusz esetében még nem ismerjük.

A régi rendszerben az új lakást vásárló csokigénylők – ötmillió forintig – áfát tudtak visszaigényelni. A csok plusz esetében még nem tudjuk, hogy ez megmarad, vagy esetleg megszűnik.

A jelenlegi csokra jogosultaknak év végéig lépniük kell!

A beszélgetésben elhangzott az is, hogy a még érvényben lévő csokos támogatásra jogosultakat sürgeti az idő, ha szeretnék kihasználni a vissza nem térítendő támogatást és a meglévő gyerekekre igényelhető kedvezményes hitelt, hiszen erre csak az év végéig beadott igénylések esetén számíthatnak. Vagyis nekik mindenképpen el kell kezdeni intézni a papírmunkát, beszerezni az igazolásokat, ha nem akarnak kifutni az időből.

A beszélgetés során még szó volt arról is, hogy:

  • Hogyan működik a megmaradó falusi csok?
  • Lehet-e a csok plusznak árfelhajtó hatása: a növekvő kereslet miatt emelkednek az ingatlanárak, illetve a kivitelezési költségek (építőanyag, szakember)?
  • A lecsökkent önerő, illetve az ezáltal magasabb hitelrész boríthatja-e a JTM-et? Ez pedig nem más, mint a jövedelemarányos törlesztési mutató, ami azt szabályozza, hogy milyen arányban terhelhető hitellel a havi rendszeres jövedelem, mennyi lehet ehhez képest a maximális törlesztőrészlet.
  • Hogyan ad lehetőséget a csok plusz a lakásvásárlással egybekötött felújításra?
  • A lakástámogatási rendszer jövőre várhatóan kiegészül egy új, a meglévő lakások energetikai korszerűsítését célzó otthonfelújítási programmal is, ezek pozitív hatásaival is lehet majd számolni (szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés). De konkrét időpont erre még nincs!

(Borítókép: Balogh László. Fotó: Kaszás Tamás / Index)