Újabb trükkel próbálkoznak az online csalók

2023.10.28. 14:49
Az elmúlt napokban internetes csalók a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. nevével visszaélve a tarhely.gov.hu szolgáltatás által küldött levelekhez megtévesztésig hasonlító elektronikus üzeneteket küldtek, amelyek káros csatolmányokat tartalmaznak.

„Az ertesites@kozpontirendszer.gov.hu feladó által küldött levelek soha nem tartalmaznak csatolmányt, így az ilyen levelek egyértelműen károsnak minősíthetőek. Amennyiben ilyen levelet kapott, akkor az abban szereplő hivatkozást és mellékletet semmiképp ne nyissa meg!” – figyelmeztet a NISZ Zrt.

Mielőtt az ügyfél bármilyen, hasonló levélben szereplő hivatkozást megnyit, a link fölé helyezett egérmutatóval kattintás nélkül ellenőrizze, mit mutat a hivatkozás. Amennyiben a hivatkozás nem az ismert weboldalra – például a tarhely.gov.hu, illetve kau.gov.hu webcímre – mutat, akkor a hivatkozást ne nyissák meg!

Amennyiben véletlenül mégis megnyitják, akkor zárják be, a hitelesítőadataikat pedig ne adják meg.

Ha az adathalász e-mailben szereplő linket vagy csatolmányt már megnyitották, akkor szakemberrel kell ellenőriztetni az elektronikus eszközt, a gyanús e-mailt pedig törölni kell 

– írták.

A szervezet kéri, hogy aki a fentiekben ismertetett tartalmú e-mailt kap, jelezze az illetékes hatóság felé a csirt@nki.gov.hu e-mail-címen.

Az internetes csalások megelőzése és az adatbiztonság megőrzése érdekében fontos, hogy a felhasználók óvatosak legyenek, és soha ne osszanak meg érzékeny információkat olyan weboldalakon, amelyek nem hitelesített forrásokból származnak.

Amennyiben bizonytalannak ítélik a beérkezett e-mail hitelességét, a magyarorszag.hu oldalon keresztül biztonságosan beléphetnek elektronikus tárhelyük felületére, a következő azonosítási szolgáltatások igénybevételével: Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, eSzemélyi igazolvány, Arcképes azonosítás és Telefonos azonosítás  közölte a NISZ Zrt.