Halottak napja: erre számítsunk a fővárosi temetőkben

2023.10.29. 08:43
Hosszabb nyitvatartás, fokozott rendőri jelenlét és közös kegyeleti megemlékezések várják a fővárosi temetőkbe látogatókat mindenszentek és halottak napja környékén. A rendőrség óvatosságra int az ilyenkor megszaporodó lopások miatt.

Budapesten a sírkertek hétfőn és kedden reggel 7 órától este 8-ig, szerdán és csütörtökön reggel fél 8-tól este 8-ig lesznek nyitva és a temetők környékén fokozott rendőri jelenlét lesz.

Ideiglenes forgalomkorlátozásokkal is számolni kell péntektől november 3-ig a fővárosi temetők környékén. 

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Ez alkalomból közös kegyeleti megemlékezéseket is tartanak: a Rákoskeresztúri új köztemető szóróparcellájánál kedd délután 5 órától, a Farkasréti temetőben pedig szerda délután 5 órától – írja az MTI. 

Keddtől november 2-ig a temetőkbe gépjárművel tilos behajtani.

Kivétel ez alól a Rákoskeresztúri új köztemető, ahova – a temetői forgalomtól és telítettségétől függően – október 31-én reggel 7 órától november 2-án este 8 óráig díjmentesen lehet gépjárművel behajtani.

A forgalmat a temetőkben megerősített rendészeti szolgálat biztosítja majd, de kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek majd a legforgalmasabb napokon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) óvatosságra int, mint írják tavaly 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén többnyire a mécsesek, gyertyák gyújtása miatt.  

A BKK járatai október 28-án a szombati, 29-én a munkaszüneti, 30-án és 31-én a tanszüneti munkanapi, november 1-jén pedig az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek, de a temetőket érintő bizonyos vonalakon ezekben a napokban is sűrűbben vagy nagyobb befogadóképességgel járnak.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a temetők környékén ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások, de a sírokról is ellophatják a virágot, koszorút, esetleg őrizetlenül hagyott táskát.