Új sebességmérőket telepítenek Terézvárosban

2023.10.29. 10:38
Korábban Karácsony Gergely főpolgármester már megígérte, hogy véget vetnek a fővárosi gyorshajtásoknak, és sebességmérőket telepítenek, most Terézváros polgármestere folytatja a sort: a kerület négy pontjára is profi traffiboxokat telepítenek.

Sebességmérőt vásárol a terézvárosi önkormányzat, és a kerület négy pontjára traffiboxot is telepít – írják közleményükben.

A telepítésre azért van szükség, hogy biztonságosabbá tegyék a kerület közlekedését, és a rendőrség közreműködésével kiszűrjék és felelősségre vonják a gyorshajtókat.

A boxok helyeiről a BRFK, a kerületi rendőrkapitányság és a fővárosi rendészet iránymutatásai alapján döntött az önkormányzat. Traffibox kerül a jövő évben:

  • az Andrássy út – Izabella utcai csomópontba,
  • az Andrássy út – Munkácsy utcai csomópontba, 
  • a Podmaniczky utca – Izabella utcai csomópontba, 
  • a Podmaniczky utca – Rippl Rónai utcai csomópontba.

A box egy mozdulattal 180 fokban elfordítható, így két irányból is alkalmas sebességmérésre,

a helyi rendőrökön múlik, hogy mikor, milyen irányból ellenőrzik a közlekedőket.

Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere szerint más települések tapasztalatai azt mutatják, hogy ahol ilyen box és mérő van, ott nincs gyorshajtás és csökken a balesetek száma.

Baj van a budapesti közlekedési morállal

Terézváros polgármestere azt mondta, látványos javulást szeretnének elérni a közlekedési morálban: mindezt 35 millió forintból valósítják meg.

Korábban írtunk róla, hogy 

a főváros vezetése drasztikusan csökkentené a halálos balesetek számát Budapesten, ezért negyvenöt új sebességmérőt bérel és helyez ki.

Ezek nagy részét már augusztusban telepítették. 

Az intézkedések előmozdításában az is szerepet játszhatott, hogy idén nyár elején halálos baleset történt az Árpád hídon. Egy autós a szalagkorlátot átszakítva gázolt el egy kerékpárost, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. Az esettel kapcsolatban akkor Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megszólalt, úgy fogalmazott: hiába van tökéletes technika a gyorshajtás kamerás büntetésére, a hatóságoknak mégsem szerelik fel azokat.

Ezután pár nappal a Fővárosi Közgyűlés egy új, Budapestre vonatkozó közlekedésbiztonsági stratégiát fogadott el, amellyel sebességmérő kamerák telepítését vállalták. Hozzátéve, mindezt annak ellenére teszik, hogy nem az ő dolguk lenne.