Megválasztották Budapest születésnapi tortáját, nemsokára megkóstolhatjuk

Budapest 150 Torta 1
2023.10.30. 15:47
Csokoládé, mogyoró és kávé egy kis áfonyával – többek között ezek az alapanyagok alkotják Budapest születésnapi tortáját, amelyet a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázatra alkottak meg.

Húsz torta versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából, végül öt döntős torta közül választotta ki a szakmai zsűri a Budapest 150 Tortát. 

A címet a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyerte el. 

Az alkotói a tortát stílszerűen  Születésnek nevezték el.

A nyitott pályázatot a Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand és a Magyar Cukrász Ipartestület hirdette, nevezhettek rá cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, valamint vendéglátóipari szakképző iskolák is. Célja az volt, hogy megalkossanak egy ünnepi tortát, a múlt alapanyagaiból, trendi megjelenéssel.

A szakmai zsűri tagjai Balogh Nóra, Andrész Zoltán és Pataki Ádám cukrászmesterek, valamint Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója voltak.

A torta főbb alapanyagai a mogyoró, a kávé és a csokoládé, ízében felidézi a Dobos és az Eszterházy tortát – írták az alkotók, hozzátéve, hogy ezek az alapanyagok a Budapest alapításának korára jellemző cukrászhagyományokra jellemzőek. 

A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást

– mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt.

A nyertes pályamunkát, Budapest hivatalos születésnapi tortáját először november 17-én lehet megkóstolni a hazai cukrászdákban. 

(Fotó: Budapest Brand képszerkesztőség)