Bezuhant az érdeklődés a csok iránt

2023.10.31. 20:54
Miközben 2023 első fél évében a csok felvétele jelentős mértékben visszazuhant, aközben rengeteg külföldi vásárolt Magyarországon ingatlant. Különösen a németek és a szlovákok vették a magyar lakásokat – közölte elemzésében a Bank360.

2023 első felében több mint 50 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint 2022-ben – írja az ATV a Bank360 Csoport közleménye alapján.

A Bank360–Ingatlannet a KSH adatai alapján készített elemzést. Főbb állításaik között szerepel, hogy a kihelyezett lakáshitelek összege 65 százalékkal esett vissza, valamint a csok felvétele is több mint felére csökkent.

Nőtt az új lakások ára, a használtaké viszont stagnál.

2022-ben csúcson volt a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlása, leginkább a németek és a szlovákok vették a magyar lakásokat. Az elemzés szerint Budapesten az első negyedévben 32 százalékkal kevesebb lakás kelt el, mint 2022-ben, ugyanakkor a második negyedévben már 18 százalékkal többet adtak el.

A lakáshitelek száma is jelentősen csökkent. A pénzintézetek 2023 első félévében 25 ezer lakáshitelt kötöttek összesen 263 milliárd forint értékben.

2022 azonos időszakához képest a hitelek száma 55 százalékkal csökkent.

A folyósított csoktámogatások száma, valamint a hitelek összege is jóval alacsonyabb 2023-ban, mint egy évvel ezelőtt. Idén 10,6 millió forint volt egy átlagos hitel, ami 3,2 millió forinttal kevesebb, mint 2022 első félévében.

Jön a csok plusz

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány szerdai döntése után teljesen átalakul a csok.

A január elsejétől életbe lépő változás a hitelpiac mellett a lakáspiacot is felforgathatja, utóbbiról az ingatlan.com és a money.hu készített elemzést, amelyben a szakértők leszögezték: az alapvetően a babaváró támogatás logikáját követő csok plusz maximális értékhatáron belül valódi segítséget adhat a gyermeket vállaló családoknak mind az első lakás megvásárlásához, mind a nagyobb lakásba történő költözéshez.

Alapvető különbség a mostani támogatási rendszerhez képest, hogy feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs a csok pluszban, ugyanakkor a tőkeelengedésnek köszönhetően két gyermek vállalása esetén legalább háromszorosára, három gyermek esetén pedig duplájára nő a jelenlegi támogatás összege. Emellett a mostani információk szerint nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között a program

– mondta erről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.