Fellélegezhetnek a miskolci autósok: megnyitják a Dayka-átkötést

2023.10.31. 07:48
Fontos forgalmi változás lép életbe Miskolcon: megnyitják az úgynevezett Dayka-átkötést, a forgalmat átterelik egy elkészülő új szakaszra, ezzel új forgalmi rend lép életbe.

El kellett terelni a gépjárműforgalmat Miskolcon, hogy kialakíthassanak egy főteret a Szent István tér kiterjesztésével az Avas irányába. Az elterelések miatt igazi rémálommá vált a helyi autósoknak a közlekedése a város bizonyos részein, erre találták ki megoldásként az úgynevezett Dayka-átkötést (Dayka Gábor utcai átkötés) – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál, a Boon.hu

A szakasz a belvárost Diósgyőr felől lezáró, az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítása egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra lesz jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ezzel valósulna meg a tehermentesítés.  

A kivitelezés folyamatában hamarosan azon a területen is elkezdenek dolgozni, ahol most még forgalom halad, ezért 2023. november 6-án (hétfőn) 10 órakor megtörténik az átállás a Dayka-átkötés környezetében.

A forgalmat átterelik az elkészülő új szakaszra, ezzel új forgalmi rend lép életbe. Erről itt tájékozódhatnak a miskolciak. 

A Dayka-átkötés megépítése egy 1,8 milliárd forintos projekt keretében kezdődött tavaly tavasszal. Épületek egész sorát kellett lebontani, hiszen a Dayka Gábor utca folytatásának útjában tucatnyi építmény – lakóház, közintézmény, irodaház – volt. Ma már odáig jutott a projekt, hogy az átkötés nyomvonalából eltávolított épületek helyén már majdnem elkészült maga az átkötőút. 

A végleges forgalmi rendnek megfelelő jelzőlámpákat csak később üzemelik be, az ideiglenes forgalmi rendről jelzőtáblák tájékoztatják a közlekedőket. Az ideiglenes forgalmi rend a tervek szerint az év végéig lesz érvényben.