HM: Magyarországon fogják gyártani a honvédség páncélozott járműveit

2023.10.31. 15:03
Harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot kedden a Honvédelmi Minisztériumban.

A dokumentumot a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Engin Ufuk Aykol, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, Mehmet Atak, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László, valamint a a Rába Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója, Hetzmann Béla szignálta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében.

A létrejövő vegyesvállalat célja, hogy a Nurol Makina Gidrán páncélozott harcjárműveket gyártson Magyarország részére, a magyar honvédségnek.

Az N7 holding zrt. közreműködésével nem csupán gyártási, illetve összeszerelési feladatok, hanem kutatás-fejlesztési, illetve innovációs tevékenységek is folynak majd Magyarországon – hangzott el.

Az aláírási ceremónia után Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette, hogy a magyar haderőfejlesztés „magabiztosan halad előre”. Hozzátette: a magyar kormány már 2015-ben felismerte, hogy közeledik a „veszélyek kora”, és egyre komolyabb biztonsági kihívásokkal találja magát szembe a közép-európai régió.

Ezért a magyar haderőt át kell fegyverezni, fel kell készíteni arra, hogy garantálni tudják a magyar emberek életének és vagyonának védelmét

– hangzott el.

A miniszter kifejtette, ezt a célt katonai értelemben úgy kell elérni, hogy függetlenek lehessünk a beszállítói kockázatoktól. Vagyis komoly védelmi ipart kell építeni, mégpedig úgy, hogy az ne csupán a haderő, hanem a magyar gazdaság egészének fejlődését is szolgálja. Leszögezte, hogy ebben Magyarország stratégiai partnerként tekint Törökországra.

Utalt arra is, hogy Gidrán harcjármű összeszerelése már korábban is folyt Magyarországon, a Nurol Makina által gyártott alapgépjárműre ugyanis Kaposváron integrálták a kiegészítő radar- és fegyverrendszereket. Ez a tevékenység továbbra is Kaposváron marad – tette hozzá.

Mostantól azonban, magyarázta, magát a gépjárművet is Magyarországon fogják gyártani, méghozzá Győrben, a Rába vállalatnál. Ezt „nagyon nagy előrelépésnek” nevezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf, mert nem pusztán a magyar honvédség igényeit elégítenék ki ezzel, hanem egy exporttermék is születni fog.

A megállapodás új munkahelyeket teremt. Elhangzott, hogy legalább 200 új munkahely létesül a most aláírt megállapodás miatt, valamint széles körű beszállítói hálózatot is bevonnak a gyártásba.

Megegyeztek abban is, hogy a létrejött vegyesvállalatot Gidrán névre keresztelik – jelentette be a miniszter, hozzátéve, a gidrán egy ősi magyar lófajta, amelyet a huszárok jó küzdőképessége miatt használtak.