Szigorúan fellépne a kormány a szerencsejáték-szervezőkkel és a légitársaságokkal szemben

2023.11.02. 10:56
Hatékonyabbá tenné a jelenlegi, különböző fogyasztóvédelmi panaszokra vonatkozó bírságrendszert az Igazságügyi Minisztérium új törvénytervezete. A parlament honlapján közzétett dokumentum azt is felveti, hogy sokkal szigorúbban kellene fellépni az illegális szerencsejáték-szervezőkkel szemben.

A jövőben blokkolhatják a magyar szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélye nélkül működő oldalakat, valamint a fizetési számláknál pénzforgalmi korlátozást alkalmazhatnának – derült ki az Igazságügyi Minisztérium által benyújtott törvényjavaslatból.

A Portfolio által észrevett dokumentum másik része szerint jelentősen növelnék a fogyasztóvédelmi büntetések összegeit is, amit azzal indokolnak, hogy a jelenlegi alacsony bírságok nem rendelkeznek kellő visszatartó erővel.

Ezért a bírságok alsó és felső határát is megemelnék: a fogyasztóvédelmi tételek alsó határát 15 ezer forintról 1 millióra, míg a felső határt 200 ezer forintról 3 milliárdra emelhetik.

Emellett az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknál az ismételt jogsértések esetén a bírságok az éves nettó árbevétel függvényében további emelkedést mutathatnak.

A törvénytervezet továbbá tisztázza és kibővíti a fogyasztóvédelmi hatóság jogköreit a légitársaságokkal szembeni panaszok kezelésére. Az indoklásban azt írják, egyértelmű szabályokra van szükség az utasoknak járó kártalanítás és segítség nyújtása terén.

Illetve a fogyasztóvédelemnek a jövőben lehetősége lesz például bíróságokat alkalmazni, és akár elő is írhatja a légitársaságoknak a kártalanítást vagy más fogyasztói igények teljesítését – írja a lap.