Csaknem 100 ezer külföldi él jelenleg Budapesten

2023.11.02. 09:37
Több mint 98 ezer külföldi állampolgár él Budapesten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népszámlálási adatai szerint. Közülük a legtöbben kínaiak és ukránok, az összes külföldi lakosság mindössze 15,2 százalékát teszik ki.

A KSH adataiból kiderült, hogy a Budapesten élő legnagyobb külföldi csoport a kínai, akiknek a száma az elmúlt évtizedekben több mint a duplájára nőtt: 2022-re elérte a 14 953 főt. 

Őket követik az ukránok, akiknek a létszáma megnégyszereződött az orosz–ukrán háború óta, és már elérik a 13 791 főt. Harmadik helyen pedig a vietnámiak állnak – írja a Mandiner.

Azonban nemcsak a létszámuk, hanem a kerületi szinten való eloszlás is érdekes: Terézváros és a Belváros-Lipótváros kerületeiben például majdnem minden negyedik lakos külföldi állampolgár.

A statisztikai hivatal adataiból az is látszik, hogy míg a kínaiak és vietnámiak nagyrészt Pesten, addig az ukránok inkább Budán telepedtek le. A legtöbb orosz a XIII. kerületben, a németek pedig a pesti belső kerületekben élnek.

Budapesten továbbá több mint ezer olasz, indiai, lengyel, brit, dél-koreai és török állampolgár él, de vannak irániak, amerikaiak, mongolok és norvégok is.