Globális szinten megtorpantak az élelmiszerárak

2023.11.03. 13:46
Minimális – félszázalékos – csökkenéssel zárta az októbert az élelmiszerárakra vonatkozó nemzetközi index, egyedül a tejtermékek drágultak – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Ezzel a FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – októberi értéke 10,9 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintjét – olvasható a szervezet közleményében.

A gabonafélék árindexe 1 százalékkal csökkent egy hónap alatt. A rizs ára a nemzetközi piacokon 2 százalékkal zuhant a lanyha importkereslet miatt, míg a búzáé 1,9 százalékkal, köszönhetően az Amerikai Egyesült Államokból érkező erős kínálatnak és az exportőrök közti intenzív versenynek. Ezzel szemben a szemes termények jegyzése – élen a kukoricával – valamelyest nőtt, részben az alacsony argentin készletek miatt.

A FAO szerint a növényi olajok árindexe 0,7 százalékkal zsugorodott szeptember óta, miután a pálmaolaj a szezonálisan magas kibocsátás és a nyomott kereslet miatti alacsonyabb ára bőven ellensúlyozta a szója-, napraforgó- és repceolaj drágulását. A szójaolaj ára főként a biodízel-előállítók nagyobb kereslete miatt nőtt.

A cukor áridexe bár 2,2 százalékkal csökkent, de még így is 46,6 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel ezelőtti értékét. Az októberi korrekció a brazil termelés gyors ütemének köszönhető, de az esetlegesen szűkülő globális kibocsátás az előttünk álló szezonban határt szabott az esésnek.

A húsfélék árindexe 0,6 százalékkal mérséklődött, miután a sertéshús alacsony kereslete – főként Kelet-Ázsiából – és ára ellentételezte a baromfi-, marha- és birkahús árát. Ezzel szemben a tejtermékek ára globálisan 2,2 százalékkal drágult, véget vetve egy kilenc hónapja tartó csökkenésnek. A tejpor ára nőtt leginkább a megugró közép- és hosszú távú importkereslet, illetve az El Nino jelenség potenciális hatása következtében a Csendes-óceán térségének tejtermelése körüli aggodalmak miatt.