Ihatatlan a víz Szigetváron, de már látszik a megoldás

2023.11.03. 11:41
A terv szerint a demonstrálók pénteken átadják petíciójukat a Nemzeti Vízművek képviselőjének „a Szigetvár nyugati részén több mint 14 hónapja ihatatlan, mosásra, főzésre és tisztálkodásra alkalmatlan, ivóvízként szolgáltatott víz miatt”.

A szigetvári tüntetés szervezői úgy látják, hogy az ivóvízprobléma rendezéséhez erőt kell mutatniuk, amihez széles összefogásra van szükség, ezért mindenkit várnak a „békés, higgadt, de határozott kiállású tüntetésre” a Baranya-Víz Zrt. épülete elé.

November 8-án a Szigetvár Társaság lakossági fórumot is tart az ügyben, ezt megelőzően az érintettek egy kérdőív segítségével oszthatják meg tapasztalataikat az ivóvíz minőségéről.

Megtalálták a szakmai megoldást

2023. október 26-án az Építési és Közlekedési Minisztérium kiadta azt a Mérnök Határozatot, amelyben az iparág szakemberei egy több lépésből álló fejlesztés keretében megtalálták a szakmai megoldást a jelenleg fennálló ivóvízminőségi problémák kezelésére – olvasható Vass Péter, Szigetvár polgármesterének a lakosságnak írt nyilatkozatában.

A Magyar Építők oldalán közzétett cikk szerint a polgármesteri nyilatkozat részletezi, a kivitelező hetek óta el is kezdte a mérnökök által meghatározott feladatok kivitelezését, amelyek keretében:

  • a klóradagolót lecserélték,
  • a medencéket felújították,
  • ismételt csőhálózati mosatást végeznek,
  • a gáztalanító berendezést kicserélik,
  • oldottoxigén-adagoló berendezést telepítenek,
  • és a medencetereket töltő vezetékeket is kicserélik.

A várakozások alapján a Mérnök Határozat kiadását követően a beavatkozásokhoz szükséges tervezett tízheti kivitelezési időszak hetekkel rövidülhet. 2024 januárjára, a többlépéses beavatkozás hatására a programban érintett közel 1800 fogyasztói helyen az ivóvíz „élvezeti értéke” folyamatosan elérheti a kívánt mértéket.