Egymilliárdos kárt okozott egy dunántúli bűnbanda

2023.11.03. 09:00
A Vas Vármegyei Főügyészség vádat emelt annak a bűnszervezetnek a tagjaival szemben, akik háromszintű csalárd számlázási láncolatot működtettek, és ezzel több mint egymilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A vádirat szerint a hat főből álló bűnszervezet egy olyan cégcsoportot hozott létre, mely stróman ügyvezetők nevén lévő gazdasági társaságokból állt. A cégcsoport keretében a vádlottak 2018 és 2020 között az Európai Közösség területéről úgynevezett missing trader („eltűnő kereskedő”) társaságok nevében színlelt ügyletekkel szerezték be az árut.

Mivel a közösségi árubeszerzések számláin nincs áthárított áfa, így előzetesen felszámított adóval nem csökkenthető az áfafizetési kötelezettség, ezért a bűnszervezet tagjai többszintű számlázási láncolaton keresztül keltették azt a látszatot, hogy a megvásárolt áruk nem közvetlenül az Európai Közösség területéről, hanem közvetítőkön keresztül magyarországi székhelyű cégektől kerültek beszerzésre. A vádlottak a fiktív számláknak a könyvelésekben való rögzítésével és az utánuk levonható áfának az időszaki áfabevallásokban való szerepeltetésével csökkentették jogosulatlanul az áfafizetési kötelezettséget.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói széles körű nyomozást folytattak, melynek keretében lefoglaltak több mint 700 millió forintot is.

Vas Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat összesen 13 vádlottal – a bűnszervezet irányítójával, a haszonhúzó, közvetítő és missing trader cégek ügyvezetőivel, tényleges irányítóival, pénzügyi vezetőivel és a könyvelőkkel, továbbá a stróman ügyvezetőkkel és a hamis cégiratokat szerkesztő ügyvédekkel – szemben.

A főügyészség a bűnszervezet tagjaival szemben fegyházbüntetés, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás kiszabására, valamint vagyonelkobzás elrendelésére, a strómanokkal szemben pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, a vádlottak büntetőjogi felelősségéről a – lakóhelyük szerint illetékes – Székesfehérvári Törvényszék fog dönteni.